Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή Τραμπ

Βαριές απώλειες στο Μιλάνο από το πολιτικό αδιέξοδο. Η συμφωνία της Takeda για εξαγορά της Shire στα 62 δισ. δολάρια στέλνει τον FTSE 100 σε υψηλό 14 εβδομάδων. Στο επίκεντρο η απόφαση Τραμπ για τη συμφωνία με το Ιράν.

Σε αρνητικό έδαφος περνούν τις μεσημεριανές ώρες τα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τη μικτή εικόνα που είχαν στο άνοιγμα τους, εν αναμονή της σημερινής απόφασης του Αμερικανού Προέδρου για το αν θα παραμείνουν ή όχι οι ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Οι εταιρείες πετρελαίου είναι στους μεγαλύτερους χαμένους. 

Εξαίρεση για τον FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος φτάνει σε υψηλό 14 εβδομάδων, λόγω της συμφωνίας της ιαπωνικής Takeda για την εξαγορά της Shire έναντι 62 δισ. δολαρίων. 

Αρνητική εξαίρεση για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο που δέχεται πλήγμα από το πολιτικό αδιέξοδο της Ιταλίας και την κατάρρευση των συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης.

Υπό αυτό το κλίμα, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται 0,4% χαμηλότερα, στις 5.505 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υψηλότερα κατά 0,1% στις 7.575 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 0,2%, στις 388 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με απώλειες 0,5%, φτάνει στις 12.877 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ υποχωρεί 0,2% στις 10.118 μονάδες.

«Βουτιά» του ΜΙΒ στο Μιλάνο

Ο δείκτης έχει βαριές απώλειες 2,3%, φτάνοντας στις 23.970 μονάδες, με το πολιτικό αδιέξοδο να ρίχνει το βάρος του και καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για νέες εκλογές το καλοκαίρι μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης τη Δευτέρα. 

Τα μεγαλύτερα κόμματα της Ιταλίας προσπαθούν να βρουν μία λύση στο πολιτικό αδιέξοδο από τις εκλογές του Μαρτίου, αλλά χωρίς επιτυχία.  

Η συμφωνία με το Ιράν και οι τιμές του αργού

«Θα ανακοινώσω την απόφασή μου για τη Συμφωνία του Ιράν από τον Λευκό Οίκο, στις 2:00 μμ», ήταν η λιτή δημοσίευση του Ντόναλντ Τραμπ, μέσω twitter.

Οι τιμές του πετρελαίου είναι υπό πίεση καθώς υπάρχει νευρικότητα για την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ. Το αμερικανικό αργό – WTI – υποχωρεί 1,2% φτάνοντας στα 69,88 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τη Δευτέρα ξεπέρασε τα 70 δολάρια για πρώτη φορά από το 2014. Ίδια κέρδη είχε και το brent που έφτασε τα 75,45 δολάρια ανά βαρέλι.

Την ίδια ώρα ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα μετανιώσουν οποιαδήποτε απόφαση αποχώρησης από την πυρηνική συμφωνία του 2015, ενώ όπως είπε, η Τεχεράνη θα αντισταθεί στην έντονη αμερικανική πίεση για περιορισμό της επιρροής του στη Μέση Ανατολή.

«Εάν θέλουν να βεβαιωθούν ότι δεν προχωράμε σε πυρηνική βόμβα, έχουμε πει επανειλημμένα ότι δεν προχωράμε και δεν θα προχωρήσουμε», είπε σε ομιλία του, που μεταδόθηκε ζωντανά στην κρατική τηλεόραση.

Εταιρικά κέρδη και ευρωπαϊκά δεδομένα

Κι ενώ το πετρέλαιο και οι πολιτικές εξελίξεις είναι τα μεγάλα θέματα για τις αγορές, οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους και στο εταιρικό μέτωπο. Από πλευράς αποτελεσμάτων, οι Adecco, LafargeHolcim, Continental, E.ON, Munich Re και Deutsche Post δημοσιεύουν στοιχεία σήμερα.

Στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, το διοικητικό συμβούλιο της Shire, της φαρμακευτικής εταιρείας που ειδικεύεται σε φάρμακα για σπάνιες παθήσεις, αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει στους μετόχους να αποδεχτούν την πρόταση εξαγοράς από την ιαπωνική Takeda, η οποία εκτιμά την εταιρεία σε περίπου 46 δισ. στερλίνες  ή 62 δισ. δολάρια. Η μετοχή της Shire ενισχύεται 4,3%.

Όσο αφορά τα δεδομένα από την ευρωζώνη, η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας ενισχύθηκε τον Μάρτιο και μάλιστα περισσότερο από ότι αναμενόταν. Η παραγωγή αυξήθηκε 1%, ενώ οι εκτιμήσεις δημοσκόπησης του Reuters έκαναν λόγο για άνοδο 0,8%, σε μηνιαία βάση. Οι εξαγωγές κινήθηκαν 1,7% ανοδικά, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 0,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v