Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες βαριές απώλειες στο ιταλικό χρηματιστήριο

Πτώση άνω του 1% για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση σημείωσε ο δείκτης MIB του Μιλάνου. Σε υψηλό τεσσάρων μηνών ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Κλειστό το γερμανικό χρηματιστήριο.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στο ιταλικό χρηματιστήριο μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Ειδικότερα, η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία φαίνεται μεν να οδεύει προς το τέλος της μετά την συμφωνία του Κινήματος των Πέντε Αστέρων με την Λέγκα, ωστόσο υπάρχει ανησυχία για την πορεία της χώρας εντός της Ευρωζώνης. Σημειώνεται ότι η πιθανή κυβέρνηση των δύο κομμάτων προκαλεί ανησυχίες στην Ευρωζώνη εξαιτίας της πολιτικής τους ατζέντας που περιλαμβάνει αύξηση των δημόσιων δαπανών προκειμένου να τονωθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης. Οι επενδυτές που βλέπουν σύγκρουση Ιταλίας με Ευρωζώνη προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις με το χρηματιστήριο του Μιλάνου να χάνει 1,52%.

Στο μεταξύ, περιορίζονται οι ανησυχίες για έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, δήλωσε ότι και οι δύο χώρες βάζουν «σε αναμονή» έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο καθώς προσπαθούν να βρουν μια συμβιβαστική λύση.

Στο εταιρικό μέτωπο, η αεροπορική Ryanair ανακοίνωσε αύξηση 10% στα καθαρά κέρδη έτους και συγκεκριμένα στο 1,45 δισ. ευρώ έναντι 1,32 δις. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έπιασε υψηλό τεσσάρων μηνών καθώς ενισχύθηκε 0,3% στις 395 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,03% στις 7.859 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με άνοδο 0,41% στις 5.637 μονάδες.
Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,45% στις 10.066 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 1,52% στις 23.092 μονάδες.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύεται 1,1% στα 72,06 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,2% στα 1.289 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται οριακά έναντι του δολαρίου, στο 1,1774 δολ. από 1,1770 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v