Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στο χρηματιστήριο στο Μιλάνο

Συνεχίζονται οι προειδοποιήσεις προς την Ιταλία για συμμόρφωση με τους κανόνες δαπανών. Ανησυχίες στην ευρωζώνη από τα αντισυστημικά κόμματα. Νέο ρεκόρ για τον FTSE στο Λονδίνο. Σε πορεία για υψηλό τεσσάρων μηνών οι ευρωαγορές.

Προσπάθειες να περιοριστούν οι απώλειες σημειώνονται στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Ο ΜΙΒ,  υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων, ξεκίνησε συνεδρίαση με υποχώρηση 1,57%, επέκτεινε την πτώση κατά 1,9%, την οποία μάζεψε αργότερα στο 1,1%. Νωρίς το μεσημέρι φάνηκε να γίνεται μεγαλύτερη προσπάθεια αντίστασης και έφτασε να χάνει μόλις 0,1%, αλλά αργότερα ξαναβρέθηκε σε πιο βαθύ αρνητικό έδαφος (-0,8%).

Την ίδια ώρα, ενισχύεται η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, φτάνοντας στο 2,2640%, ενώ υποχωρεί το ευρώ.

Το πολιτικό story της Ιταλίας

Αν και η πολιτική αστάθεια δείχνει να φτάνει στο τέλος της τη γειτονική χώρα, μετά τη συμφωνία Λίγκας και Πέντε Αστέρων, οι προειδοποιήσεις από την Ευρώπη συνεχίζονται, καθώς αυτή η κυβέρνηση συνασπισμού προκαλεί ανησυχίες, λόγω των αυξημένων δαπανών. Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λε Μερ, σύμφωνα με τους Financial Times, προειδοποίησε την Κυριακή ότι η Ρώμη πρέπει να σέβεται τους κανόνες για τις δαπάνες.

Και τα δύο κόμματα θα παρουσιάσουν στον Πρόεδρο της χώρας, αργότερα σήμερα, την κυβερνητική συμφωνία τους και το όνομα του επόμενου Πρωθυπουργού. To Kίνημα Πέντε Αστέρων θα προσέλθει στο γραφείο του Σέρτζιο Ματαρέλα στις 5:30 μμ, τοπική ώρα, ενώ η Λίγκα θα γίνει δεκτή μισή ώρα αργότερα.

Οπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Λουίτζι Ντι Μάιο και ο Ματτέο Σαλβίνι, έχουν επιλέξει τον καθηγητή νομικής Giuseppe Conte, για νέο Πρωθυπουργό της Ιταλίας.

Πρόκειται για σχετικά άγνωστο πρόσωπο στην πολιτική και δημόσια ζωή της χώρας, 54 ετών, προερχόμενο από τη βορειοανατολική Ιταλία, με σπουδές νομικής στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης.

Την κατηφόρα παίρνει το ευρώ και φτάνει στο 1,1748 δολάριο, χαμηλότερα 0,2%. 

Η εικόνα στις υπόλοιπες ευρωαγορές

Θετικά πρόσημα στα υπόλοιπα βασικά χρηματιστήρια, με τις ευρωπαϊκές μετοχές σε πορεία για υψηλό τεσσάρων μηνών σήμερα.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει θετική κίνηση κατά 0,6% στις 7.832 μονάδες, φτάνοντας σε νέο ρεκόρ, στο πρωινό trading, οδηγούμενος από τις χρηματοοικονομικές μετοχές, κάνοντας ράλι σχεδόν 14% από το χαμηλό του Μαρτίου. Μέσα στο 2018, ο δείκτης των blue-chips έχει άνοδο 1,8%.

Η άνοδος οδηγείται από την σχετική αδυναμία της στερλίνας και από την επιστροφή του αργού κοντά στα 80 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς στον FTSE είναι εισηγμένες οι BP και Royal Dutch Shell, η Glencore και αρκετές πολυεθνικές, που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη μεταλλευμάτων.

Στο Παρίσι, ο CAC 40 κινείται 0,6% υψηλότερα στις 5.648 μονάδες, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κερδίζει 0,1%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύεται 0,3%, στις 395 μονάδες, με κατεύθυνση για το υψηλότερο κλείσιμο από τις 30 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet data. Κλειστό το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη λόγω αργίας.

Οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας

Την ίδια ώρα, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στήβεν Μνούτσιν και ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Λάρι Κάντλοου, δήλωσαν πως η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των Κινέζων και Αμερικανών διαπραγματευτών το Σάββατο, δημιουργεί πλαίσιο για την μελλοντική αντιμετώπιση της εμπορικής ανισορροπίας.

«Χαμόγελα» έφερε η είδηση στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού ήταν 0,55% υψηλότερα και ο δείκτης Nikkei επίσης, κατά 0,46%.

Προειδοποίηση από τη Ryanair

Στο εταιρικό μέτωπο, η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair ανακοίνωσε σήμερα ότι το έτος χρήσης 2018 τα καθαρά κέρδη της ενισχύθηκαν 10%. Προβλέπει ωστόσο πτώση στο έτος χρήσης 2019 από τις πιέσεις στις τιμές των εισιτηρίων και τα μεγαλύτερα κόστη πετρελαίου. Η μετοχή της εταιρείας υποχωρεί 3,1%.

Για τη χρονιά που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου τα καθαρά κέρδη της ήταν 1,45 δισ. ευρώ (1,70 δισ. δολάρια), ενώ το προηγούμενο έτος ήταν 1,32 δισ. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 8%, ανεβαίνοντας στα 7,15 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v