Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία και Τραμπ προβλημάτισαν τις ευρωαγορές

Πτώση άνω του 1% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Σε αρνητικό έδαφος και οι δείκτες σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Υποχωρεί το ευρώ. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό.

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωαγορές εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας στη Γερμανία και της εμπορικής κόντρας ΗΠΑ- Ε.Ε.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, έθεσε στη διάθεση της Μέρκελ την παραίτησή του μετά από διαφωνίες στο προσφυγικό. Σημειώνεται ότι η απόσυρση του κόμματος του Ζεεχόφερ- η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών-από την κυβέρνηση θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον της Μέρκελ στη καγκελαρία.

Στο εμπορικό μέτωπο, η Ε.Ε. απείλησε να επιβάλλει νέους δασμούς 300 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ εφαρμόσουν δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων. Επιπλέον ο Λευκός Οίκος ετοιμάζει νόμο που θα επιτρέπει την αύξηση των δασμών χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Στο μεταξύ, η ανάπτυξη της μεταποίησης της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο και έφτασε σε χαμηλό 18 μηνών, σημειώνοντας πτώση για έκτο συνεχόμενο μήνα, εν μέσω αυξημένων εμπορικών ανησυχιών.

Ο τελικός ΡΜΙ της IHS Markit για τον κλάδο της μεταποίησης προσγειώθηκε σε χαμηλό 18 μηνών, στις 54,9 μονάδες από 55,5 τον Μάιο, ελαφρώς χαμηλότερα από την εικόνα που έδιναν τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Παραμένει υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,84% στις 376 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,17% στις 7.547 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,55% στις 12.238 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,88% στις 5.276 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,67% στις 9.558 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,92% στις 21.427 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,6% στα 73,70 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,7% στα 1.245 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,7% έναντι του δολαρίου στο 1,1607 από 1,1683 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v