Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής ενισχύει τις ευρωαγορές

Κέρδη στα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση συμφωνίας από τους ηγέτες των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επαναγορά μετοχών 5 δισ. δολαρίων από τη Novartis. Νέο ντιλ για την Accor.

Σε θετικό έδαφος οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, μετά την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,8%, στο Παρίσι ο CAC κερδίζει 1,3%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ επίσης κατά 1%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 1,3%, στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 1,3%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατά 1,1%.

Τι συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, έπειτα από σχεδόν δώδεκα ώρες διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, εξασφαλίζοντας τη συναίνεση της Ιταλίας, που απειλούσε να προβάλει βέτο.

Συμφώνησαν στη δημιουργία κοινών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο και επεξεργασίας των αιτήσεών τους και να περιορίσουν την ελευθερία κίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις και να καθησυχαστούν οι ανησυχίες που πρόβαλαν η Ιταλία και η Γερμανία.

Το εμπόριο

Η αγορά επικεντρώνεται και στις ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο, λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή των αμερικανικών και κινεζικών δασμών. 

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να ενεργοποιήσει τους φόρους στις εισαγωγές από την Κίνα, αξίας περίπου 34 δισ. δολαρίων, στις 6 Ιουλίου. Αναμένεται άμεση αντίδραση. 

Σε αυτό το κλίμα, εν αναμονή του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου παραμένει η κινεζική ΖΤΕ, για άρση των κυρώσεων εναντίον της, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Αν και σύμφωνα με ανακοινώσεις, οι τελευταίες λεπτομέρειες θα δίνονταν άμεσα, η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη χωρίς να δίνονται εξηγήσεις, όπως σημειώνει το CNBC. Την προηγούμενη εβδομάδα, αξιωματούχος του υπουργείου έκανε λόγο για διήμερη μόνο αναμονή. 

Εταιρικά νέα

Στο εταιρικό μέτωπο, την επαναγορά μετοχών αξίας 5 δισ. δολαρίων και την απόσχιση της επιχείρησης Alcοn, ανακοίνωσε η Novartis. Η μετοχή της ενισχύεται 2,4%.

Η γαλλική εταιρεία Accor θα αποκτήσει μερίδιο 50% της SBE Entertainment Group, σύμφωνα με τις δύο επιχειρήσεις, σε μία επένδυση που αποτιμάται στα 319 εκατ. δολάρια.

Η Accor, μία από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές εταιρείες, με brands όπως το Sofitel, βρίσκεται σε επενδυτικό σπριντ τα τελευταία χρόνια.

Ευρωπαϊκά στοιχεία

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε στο 2% τον Ιούνιο για πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο, ξεπερνώντας τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κυρίως λόγω των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και της διατροφής.

Στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ ο πληθωρισμός ενισχύθηκε από το 1,9% του Μαΐου, σύμφωνα με τη Eurostat. Την τελευταία φορά που διαμορφώθηκε σε αυτό το ποσοστό, ήταν τον Φεβρουάριο του 2017.

Σε δυνατή πορεία παρέμεινε η αγορά εργασίας στη Γερμανία τον Ιούνιο. Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 15.000 από τον Μάιο, ενώ οι οικονομολόγοι δημοσκόπησης της Wall Street Journal ανέμεναν πτώση κατά 7.500. Το προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο 5,2%, αμετάβλητο από τον Μάιο και σε ρεκόρ χαμηλό.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου επεκτάθηκε το πρώτο τρίμηνο με ταχύτερο ρυθμό από αυτό που αρχικά αναμενόταν, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία. Η οικονομία είχε ανάπτυξη 0,2% σε τριμηνιαία βάση, τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v