Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Σε ελαφρά υψηλότερα επίπεδα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές με την προσοχή στραμμένη πάντα στις εξελίξεις στην Τουρκία αλλά και τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας. Υποτονικές οι συναλλαγές. Κλειστές οι αγορές σε Ελλάδα, Ιταλία, Αυστρία.

Ελαφρά ανοδικά κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη με την προσοχή να παραμένει στην Τουρκία, ειδικά μετά την κίνηση της τελευταίας να αυξήσει τους δασμούς που επιβάλει σε αμερικανικά προϊόντα ως απάντηση στην αντίστοιχη κίνηση των ΗΠΑ.

Οι συναλλαγές είναι υποτονικές, δεδομένης της καλοκαιρινής περιόδου αλλά και του ότι ορισμένες αγορές (Ιταλία, Ελλάδα, Αυστρία) παραμένουν κλειστές λόγω εορτής.

Η ανοδική αντίδραση αποδίδεται στο ότι η λίρα σήμερα κινείται ανοδικά παρά την απόφαση να επιβληθούν αυξημένοι δασμοί σε σειρά προϊόντων των ΗΠΑ.

Το τουρκικό νόμισμα σημειώνει κέρδη 6% και πλέον κινείται κάτω από το όριο των 6 λιρών ανά δολάριο. Η κίνηση αποδίδεται σύμφωνα με το Reuters σε κινήσεις της κεντρικής τράπεζας που σχετίζονται με συναλλαγές swap αλλά και στις προσδοκίες για βελτίωση των δεσμών μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ μετά την απόφαση να απελευθερωθούν οι δυο έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν από το Μάρτιο.

Η λίρα χάνει βέβαια περίπου 40% φέτος και βρέθηκε στο ιστορικό χαμηλό των 7,24 λιρών ανά δολάριο τη Δευτέρα.

Ο δείκτης Stoxx 600 που καταγράφει την πορεία ευρωπαϊκών μετοχών καταγράφει άνοδο 0,18%. Εταιρείες ταξιδίων κινούνται υψηλότερα, ενώ αντίθετα οι μεταλλευτικές πιέζονται λόγω της πτώσης του χαλκού στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους. 

Στη Γερμανία ο δείκτης DAX κερδίζει 0,4%, στη Γαλλία ο CAC 40 άνοιξε 0,2% υψηλότερα και στη Βρετανία ο FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 0,2%.

Τα futures για Dow Jones, Nasdaq και S&P δείχνουν ότι η αμερικανική αγορά θα ανοίξει οριακά χαμηλότερα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v