Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική αντίδραση με... ελληνικό χρώμα για την τουρκική λίρα

Η απόφαση για την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών αποτιμάται ως κίνηση προσέγγισης με την Ευρώπη. Κινήσεις από τις ρυθμιστικές αρχές κατά του σορταρίσματος. Στο 40% ωστόσο, οι απώλειες από την αρχή της χρονιάς.

Ανοδική αντίδραση με... ελληνικό χρώμα για την τουρκική λίρα

Ανοδικά αντιδρά το τουρκικό νόμισμα παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα σήκωσε το γάντι και επέβαλε αυξημένους δασμούς σε σειρά αμερικανικών προϊόντων.

Η λίρα σημειώνει άνοδο 6% και πλέον κινείται κάτω από το όριο των 6 λιρών ανά δολάριο. Η κίνηση αποδίδεται σύμφωνα με το Reuters σε κινήσεις της κεντρικής τράπεζας που σχετίζονται με συναλλαγές swap αλλά και στις προσδοκίες για βελτίωση των δεσμών μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ μετά την απόφαση να απελευθερωθούν οι δυο Ελληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν από το Μάρτιο.

Τα μέτρα που υιοθέτησε η ρυθμιστική αρχή έχουν ως στόχο να περιορίσουν στο short selling στο νόμισμα. Προχώρησε σε προσαρμογή των κανόνων που σχετίζονται με swap σε νομίσματα και άλλες παρόμοιες συναλλαγές, περιλαμβανομένων μελλοντικών συμφωνιών. Στην πράξη περιορίζουν την δυνατότητα των τραπεζών να προσφέρουν λίρες σε ξένους επενδυτές. 

«Βασικά αυτό που έκαναν στην πράξη είναι να αυξήσουν τα «offshore» επιτόκια, χωρίς αυξήσεις επιτοκίων», εξηγεί ο Peter Kisler που διαχειρίζεται ένα fund αναδυόμενων αγορών. «Η δυνατότητα των τουρκικών τραπεζών να προσφέρουν λίρα μειώθηκε κατά το ήμισυ», προσθέτει σε δηλώσεις του στους Financial Times. 

Το τουρκικό νόμισμα, βέβαια, χάνει περίπου 40% φέτος και βρέθηκε στο ιστορικό χαμηλό των 7,24 λιρών ανά δολάριο τη Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v