Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες πάνω από 1% στις ευρωπαϊκές αγορές

Την μεγαλύτερη πτώση από τις 25 Ιουνίου σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές. Σε χαμηλό 13 μηνών το ευρώ. Πιέσεις στις ενεργειακές μετοχές. Ανέκαμψε η λίρα.

Oι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με σημαντικές απώλειες την Τετάρτη, οι οποίες διευρύνθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εν μέσω πιέσεων από το sell-off στα εμπορεύματα.

Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με ήπια κέρδη, αλλά γύρισαν γρήγορα στο κόκκινο. Η αβεβαιότητα γύρω από την κρίση της τουρκικής λίρας ενέτεινε το αρνητικό κλίμα.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 1,4% στις 379,7 μονάδες, σημειώνοντας την τρίτη πτώση στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις. Η πτώση αυτή ήταν η μεγαλύτερη από τις 25 Ιουνίου. Από την αρχή της εβδομάδας οι απώλειες ανέρχονται στο 1,6%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έχει διολισθήσει 2,4% από την αρχή του 2018.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 διολίσθησε 1,6% στις 12.163 μονάδες. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε πτώση 2,1% στις 5.289,41 μονάδες. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κινήθηκε 1,5% χαμηλότερα στις 7.497 μονάδες.

Το ευρώ διολίσθησε έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να υποχωρεί στο $1,133, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών παρέμεινε επικεντρωμένο στην κρίση που πλήττει την Τουρκία, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στην τουρκική οικονομία.

Η τουρκική λίρα ενισχύεται για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, σημειώνοντας κέρδη 5,7%, αν και παραμένει 20% χαμηλότερα από την αρχή του μήνα.

Αρνητικό αντίκτυπο στο επενδυτικό κλίμα είχε και η μεγάλη πτώση που σημειώθηκε στις τιμές των εμπορευμάτων. Το αργό πετρέλαιο βούτηξε ως και 3,5%.

Οι μετοχές των ενεργειακών εταιρειών και του κλάδου των εμπορευμάτων κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Η μετοχή της BHP Billiton βούτηξε 5,2%, της BP 1,9%, της Royal Dutch Shell 2,4% και της Tinot 3,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v