Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική ανάσα στις ευρωαγορές

Ανέκαμψαν οι ευρωαγορές μετά την μεγαλύτερη πτώση από τις 25 Ιουνίου την Τετάρτη. Βαριές απώλειες στο ιταλικό χρηματιστήριο. ;Άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό. Ενισχύεται το ευρώ.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές μετά την είδηση ότι η Κίνα αποδέχτηκε πρόσκληση από τις ΗΠΑ για εμπορικές συνομιλίες στα τέλη του Αυγούστου.

Ωστοσο, ο προβληματισμός παραμένει για την τουρκική οικονομία, το ισχυρό δολάριο και την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα.

Ειδικότερα, το ενδιαφέρον των επενδυτών βρίεσκεται επικεντρωμένο στις διακυμάνσεις της τουρκικής λίρας. Το τουρκικό νόμισμα σημείωσε νέο ράλι την Τετάρτη και διαμορφώθηκε κάτω από τις 6 λίρες ανά δολάριο μετά την υπόσχεση του Κατάρ ότι θα επενδύσει 15 δισ. δολάρια στην Τουρκία. Σήμερα, και ενώ συνεχίζεται η κόντρα Τουρκίας- ΗΠΑ, η τουρκική λίρα σημειώνει άνοδο 3% στις 5,79 λίρες.

Επιπλέον, το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης με τον υπόλοιπο κόσμο υποχώρησε λιγότερο από ότι αναμενόταν τον Ιούνιο, ανακοίνωσε την Πέμπτη η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Eurostat ανέφερε ότι το εμπορικό πλεόνασμα συρρικνώθηκε στα 22,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, έναντι 25,7 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά αρκετά πάνω από τα 18 δισ. ευρώ που προέβλεπε το Reuters.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,46% στις 381 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,78% στις 7.556 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,61% στις 12.237 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,83% στις 5.349 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,43% στις 9.427 μονάδες.

Σημειώνεται ότι κόντρα στις ανοδικές διαθέσεις των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστήριων, ο δείκτης MIB του Μιλάνο υποχώρησε 1,83% στις 20.524 μονάδες με τη μετοχή της εταιρείας που διαχειριζόταν τη γέφυρα Γένοβας, Atlantia, να «βουλιάζει» έως και 26%.

Οι μετοχές της Atlantia, στην οποία ανήκει η Autostrade per l'Italia που διαχειρίζεται την οδογέφυρα της Γένοβας, αρχικά δεν τέθηκαν σε διαπραγμάτευση και οι εκτιμήσεις τοποθετούσαν στο 20% την πτώση της μετοχής. Οι μετοχές των ανταγωνιστριών SIAS και ASTM υποχώρησαν κατά 8% και 7% αντίστοιχα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,6% στα 65,37 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,2% στα 1.186 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1392 από 1,1347 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v