Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Αισιοδοξία Τριντό-Τραμπ για τις συνομιλίες, με την ελπίδα για λήξη την Παρασκευή. Αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας $200 δισ. αναμένονται τον επόμενο μήνα. Στο προσκήνιο, η συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Χαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, επεκτείνοντας το αρνητικό πρωινό άνοιγμα, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις συνομιλίες για το παγκόσμιο εμπόριο. Η αγορά επικεντρώνεται στις εξελίξεις και στην αναμονή κλεισίματος συμφωνίας στη Βόρεια Αμερική.

Το ενδιαφέρον όμως σήμερα στρέφεται και στις διαδικασίες του Brexit. Η σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ μετά την έξοδο από το μπλοκ, στις 29 Μαρτίου 2019, παραμένει αβέβαιη, καθώς Βρυξέλλες και Λονδίνο προσπαθούν να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία διαζυγίου και τη μελλοντική εμπορική σχέση τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αν και ο στόχος είναι να υπάρξει μια ομαλή έξοδος, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στον γερμανικό σταθμό Deutschlandfunk, η ΕΕ πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη για τα πάντα. «Αυτό περιλαμβάνει και το σενάριο της μη συμφωνίας».

Τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να απολαμβάνονται από μη μέλη, σημείωσε από την πλευρά του ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.

«Δεν μπορεί να είσαι εκτός ευρωπαϊκής οικοδόμησης, εκτός ευρωπαϊκής ηπείρου, και να επωφελείσαι επίσης από όλα τα πλεονεκτήματα του πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε.

Εν αναμονή λοιπόν πολιτικών και εμπορικών διαπραγματεύσεων:

* Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί 0,1%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,8%

* Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 0,6%

* Στον ευρωπαϊκό νότο, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 0,4% χαμηλότερα και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 0,3%

* Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει επίσης αρνητική κίνηση (-0,4%)

Οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά εξέφρασαν αισιοδοξία την Τετάρτη για τις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη, σχετικά με τους αναθεωρημένους όρους της συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (Nafta) εκφράζοντας την ελπίδα πως μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία έως την Παρασκευή. Εχει προηγηθεί η συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού, στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Ο Καναδάς ξαναμπήκε στις επαφές για να εκσυγχρονιστεί η συμφωνία, με το κλίμα να παίρνει ώθηση από τη βελτιωμένη διάθεση. Ο Λευκός Οίκος σημείωσε ότι επιθυμεί να τακτοποιήσει το ζήτημα, πριν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Κίνα.

Σε χαμηλότερο επίπεδο τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών επικεντρωμένη στους κινδύνους ενός εμπορικού πολέμου Κίνας-ΗΠΑ. Τον επόμενο μήνα αναμένονται οι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων. 

Στο μέτωπο των δεδομένων, αναμένονται τελικά στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων, για τον Αύγουστο. Ενδιαφέρον υπάρχει και για την προκαταρκτική ανάγνωση του εναρμονισμένου πληθωρισμού της Γερμανία, για τον ίδιο μήνα.

 

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει οριακές μεταβολές, στο 1,1704 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v