Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι πωλητές στις ευρωαγορές

Απώλειες άνω του 1% στα χρηματιστήρια Μιλάνου και Μαδρίτης μετά το ανοδικό διάλλειμα της Τετάρτης. Υποχωρεί το ευρώ. Άνοδος για το πετρέλαιο.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τα εταιρικά αποτελέσματα και τις εξελίξεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Ειδικότερα, χαμηλότερα κινήθηκε η μετοχή της γαλλικής Unibail-Rodamco-Westfield μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου. Η εταιρεία που πρόσφατα ολοκλήρωσε την απορρόφηση της WestfieldCorporation, γνωστοποίησε «άλμα» στα καθαρά κέρδη ωστόσο η τιμή της μετοχής υποχώρησε 3% μετά την υποβάθμιση της τιμής στόχου από την Morgan Stanley.

Στο μεταξύ αισιόδοξος δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ ότι ο Καναδάς θα συμμετέχει στην νέα εμπορική συμφωνία με το Μεξικό που αναθεωρεί κρίσιμους όρους της υπάρχουσας 24ετής εμπορικής συμφωνίας NAFTA.

«Νομίζω ότι ο Καναδάς θέλει πολύ μια συμφωνία. Μάλλον δεν θα ήταν καλό αν δεν ήθελε». Και πρόσθεσε: «Θέλουν να είναι μέρος της συμφωνίας. Τους δώσαμε προθεσμία έως την Παρασκευή και νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Θα δούμε τι θα συμβεί».

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αν και ο στόχος είναι να υπάρξει μια ομαλή έξοδος. Όπως ανέφερε, μιλώντας στον γερμανικό σταθμό Deutschlandfunk, η ΕΕ πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη για τα πάντα. «Αυτό περιλαμβάνει και το σενάριο της μη συμφωνίας».

Πίσω στην Ευρωζώνη, αρνητικά κινήθηκε για όγδοο συνεχόμενο μήνα η οικονομική εμπιστοσύνη τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο δείκτης για τις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ υποχώρησε στις 111,6 μονάδες, από 112,1 τον Ιούλιο, συνεχίζοντας την καθοδική πορεία που άρχισε από τον τελευταίο Δεκέμβριο.

Στη Μεγάλη Βρετανία, χαμηλότερα κατά 11% κινήθηκε τον Ιούλιο η παραγωγή αυτοκινήτων, σύμφωνα με Ένωση Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτων.

Ωστόσο, αναφέρει ότι η παραγωγή τους πρώτους επτά μήνες της χρονιάς ήταν σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις, χωρίς όμως να δίνει νούμερα. Κατά τη διάρκεια του 2017, κατασκευάστηκαν 1,7 εκατ. αυτοκίνητα.

Συνολικά, 121.051 αυτοκίνητα ήταν στη γραμμή παραγωγής του μήνα, σε σύγκριση με τα 135.954 το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,32% στις 385 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,62% στις 7.510 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,54% στις 12.494 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 5.478 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 1,06% στις 9.467 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου σημείωσε απώλειες 1,28% στις 20.495 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,4% στα 69,79 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,5% στα 1.205 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1648 από 1,1709 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v