Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι νέες ανησυχίες για το εμπόριο ρίχνουν τις ευρωαγορές

Η αγορά είναι συντονισμένη με τις εμπορικές εξελίξεις, μετά και τις αναφορές που θέλουν τον Αμερικανό Πρόεδρο να κορυφώνει την εμπορική διαμάχη με το Πεκίνο, την επόμενη εβδομάδα. Στο προσκήνιο και οι αναδυόμενες αγορές.

Υποχωρούν τα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς εντείνονται οι φόβοι για τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται 0,4% χαμηλότερα, στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,9%, στο Παρίσι ο CAC σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 0,7%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 0,6%.

Στο Μιλάνο, ο ΜΙΒ χάνει 0,7% και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 0,6%.

Η αγορά είναι συντονισμένη με τις εμπορικές εξελίξεις, μετά και τις αναφορές που θέλουν τον Αμερικανό Πρόεδρο να προετοιμάζεται για κορύφωση της εμπορικής διαμάχης με το Πεκίνο.

Οι επενδυτές ανησυχούν και για τις αναδυόμενες αγορές, καθώς το πέσο Αργεντινής συνεχίζει την «κατρακύλα» της προηγούμενης συνεδρίασης. Νέα μέτρα για να στηρίξει την τουρκική λίρα ανακοίνωσε η Αγκυρα, μηδενίζοντας την παρακράτηση φόρου σε καταθέσεις έτους σε τουρκικό νόμισμα.

Την Πέμπτη, το Bloomberg μετέδωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι έτοιμη να επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, την επόμενη εβδομάδα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος απειλεί επίσης να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Την ίδια ώρα, απέρριψε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αφαίρεση των δασμών από τα αυτοκίνητα, λέγοντας ότι οι εμπορικές πολιτικές του μπλοκ είναι «σχεδόν το ίδιο κακές με αυτές της Κίνας».

Στην Ασία, ο MSCI Ασίας-Ειρηνικού, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, έφτασε να χάνει μέχρι 0,8%.

Στο μέτωπο των δεδομένων, υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Ιούλιο, χωρίς να ενισχύονται όμως οι ανησυχίες για την κατανάλωση, που παραμένει οδηγός της ανάπτυξης στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι πωλήσεις λιανικής, ένας δείκτης που συχνά αναθεωρείται, κινήθηκε 0,4% χαμηλότερα σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την αρμόδια στατιστική υπηρεσία. Οι αναλυτές δημοσκόπησης του Reuters περίμεναν να διατηρηθούν αμετάβλητες, ενώ σε ετήσια βάση, ενισχύθηκαν κατά 0,8%.

Στις εταρικές ειδήσεις, η βρετανική Whitbread ανακοίνωσε ότι συμφώνησε στην πώληση της αλυσίδας καφέ Costa στην Coca cola, έναντι 3,9 δισ. βρετανικών λιρών (5,1 δισ. δολαρίων).

Το ντιλ έχει τη συμφωνία όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Whitbread. Η τελευταία απέκτησε την αλυσίδα το 1995, με τίμημα 19 εκατ. στερλίνες, την εποχή που είχε μόνο 39 καταστήματα.

Καθώς η Coca-Cola αναμένει την ολοκλήρωση της συναλλαγής το πρώτο εξάμηνο του 2019, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο guidance του 2018.

Η μετοχή της Whitbread κάνει άλμα 19%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v