Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα υψηλά οι ευρωαγορές

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 και ο δείκτης DAX 30 στην Φρανκφούρτη. «Άλμα» 15% για την H&M. Πάνω από τα 2.200 δολ. ο χρυσός.

Σε ανοδική τροχιά παρέμειναν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,13% στις 511 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,01% στις 7.931 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,50% στις 18.477 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,25% στις 8.204 μονάδες.

Στο μεταξύ, η μετοχή της H&M εκτοξεύτηκε 15% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων τριμήνου.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τόσο στη Ζώνη του Ευρώ, όσο και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση βελτιώθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε στο -14,9 για τη Ζώνη του Ευρώ και στο -15,2 για το Ευρωπαϊκό Μπλοκ, σύμφωνα με την τελική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, ανέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Μάρτιο, καθώς η κυβέρνηση συνέχισε να αφαιρεί τη στήριξη που είχε συμβάλει στη συγκράτηση της αύξησης του κόστους της ενέργειας.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τετάρτη. Αυτή η αύξηση είναι λίγο μικρότερη από τη μέση εκτίμηση του 3,3% που προέκυψε από έρευνα του Bloomberg σε οικονομολόγους. Ωστόσο, έναν μήνα πριν, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν στο 2,9%.

Επιπλέον, πέντε από τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας μείωσαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης φέτος, στο 0,1%, από 1,3% που προέβλεπαν πριν από έξι μήνες.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα ινστιτούτα προειδοποίησαν ότι η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε λιγότερο από ό,τι αναμενόταν, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν παρά την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, εν μέρει λόγω της απώλειας ανταγωνιστικότητας για τα ενεργοβόρα προϊόντα λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο σημειώνει πτώση 0,3% στα 81,35 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,6% στα 2.212 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0822 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v