Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Συγκρατημένη άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και τα futures στην Wall Street , καθώς διευρύνεται η εκτίμηση ότι οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο θα προβούν σε μέτρα στήριξης των οικονομιών.

Συγκρατημένη άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών, καθώς διευρύνεται η εκτίμηση ότι οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο θα προβούν σε μέτρα στήριξης των οικονομιών

Έτσι, μετά από 6 συνεχείς συνεδριάσεις απωλειών, ο γερμανικός δείκτης DAX 30 ενισχύεται οριακά κατά 0,04% στις 6.136 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,58% στις 3.670 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,20% στις 5.566 μονάδες.

Πιο θετικό το κλίμα στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 0,82% στις 10.468 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 0,66% στις 7.585 μονάδες και ο ιταλικός ΜΙΒ καταγράφει κέρδη 0,38% στις 20.168 μονάδες.

Το κλίμα στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας ήταν θετικό παρά την ανακοίνωση της Moody’s ότι θέτει την Ιρλανδία σε καθεστώς αναθεώρησης της πιστοληπτικής της αξιολόγησης, με ενδεχόμενη υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα.

Η πιο σημαντική είδηση σήμερα ήταν η αιφνιδιαστική κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να μηδενίσει πρακτικά τα επιτόκιά της και να προχωρήσει σε μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, ανακοινώνοντας ίδρυση ταμείου 60 δισ. δολ. για αγορές κρατικών και επιχειρηματικών ομολόγων και άλλων τίτλων. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αποφάσισε να διατηρήσει για πέμπτο συνεχή μήνα αμετάβλητα τα επιτόκιά της, παρά το ότι η πλειονότητα των αναλυτών προέβλεπε αύξηση, λόγω της ισχυρής αναπτυξιακής πορείας της Αυστραλίας.

Οι εξελίξεις αυτές, δημιουργούν την εκτίμηση ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι αποφασισμένοι να συμβάλουν στην διεθνή αναπτυξιακή πορεία και αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς την Πέμπτη συνεδριάζουν η ΕΚΤ αλλά και η Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ οι αγορές αναμένουν ανάλογη κίνηση ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed.

Πόσο μάλλον, όταν στο πλαίσιο της ευρωασιατικής συνόδου, το επίμαχο θέμα συζήτησης είναι ο νέος διεθνής πόλεμος νομισμάτων.

Από πλευράς μακροοικονομικών μεγεθών, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις λιανικές πωλήσεις για τον ΡΜΙ ευρωζώνης, επιβεβαιώνουν την πορεία επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι αγορές αναμένουν τώρα την ανακοίνωση του δείκτη δραστηριοτήτων ISM κλάδου υπηρεσιών στις ΗΠΑ που ενδεχομένως να επηρεάσει την βραχυπρόθεσμη τάση στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v