Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιαπωνία: Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων στο... 0%

Αιφνιδιαστική κρίνεται η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να μηδενίσει πρακτικά τα επιτόκιά της. Ανακοινώθηκε, παράλληλα, η δημιουργία ταμείου 35 τρισ. γεν για τη στήριξη της οικονομίας με αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων.

Ιαπωνία: Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων στο... 0%
Η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να προχωρήσει ουσιαστικά σε μηδενισμό των επιτοκίων της και σε μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση του ιαπωνικού νομίσματος και άνοδο του Nikkei.

Η BOJ αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκιά της από το ήδη ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,1% σε επίπεδα μεταξύ 0% και 0,1%.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα δημιουργήσει ένα πρόσκαιρο ταμείο ύψους 5 τρισ. γεν (60 δισ. δολ.) για τη στήριξη της οικονομίας με αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων. Στο σύνολό τους, τα νέα μέτρα ρευστότητας αποτιμώνται στα περίπου 35 τρισ. γεν (419 δισ. δολ.)

Η BOJ εξηγεί πως αν και η ιαπωνική οικονομία παρουσιάζει ενδείξεις ανάκαμψης, ο ρυθμός της ανάκαμψης εξασθενεί και η ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας ενδεχομένως να αποδειχτεί χαμηλότερη των προβλέψεων που διατυπώθηκαν τον Ιούλιο.

Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei ενισχύεται κατά 1,47% στις 9.518 μονάδες, ενώ το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 83,95 γεν έναντι του δολαρίου από τα 83,50 γεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v