Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρεία άνοδος στις ευρωαγορές

Κέρδη στα χρηματιστήρια καθώς επικρατεί η εκτίμηση ότι έπονται νέες κινήσεις ποσοτικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες μετά την κίνηση της Ιαπωνίας. Υποχώρηση του δολαρίου και ρεκόρ για τον χρυσό.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, παίρνοντας τη σκυτάλη από την Ασία και τη Wall, καθώς επικρατεί η εκτίμηση ότι έπεται γύρος ποσοτικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, μετά την κίνηση της Ιαπωνίας. Υποχώρηση του δολαρίου και νέο ρεκόρ για τον χρυσό.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο γερμανικός δείκτης DAX 30 ενισχύεται κατά 0,71% στις 6.259 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,72% στις 3.758 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,64% στις 5.671 μονάδες.

Πιο θετικό το κλίμα στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται 1,3% στις 10.789 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει άνοδο 0,53% στις 7.686 μονάδες και ο ιταλικός ΜΙΒ καταγράφει κέρδη 0,73% στις 20.658μονάδες.

Η ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών καταγράφεται στον απόηχο της αιφνιδιαστικής κίνησης της Τράπεζας της Ιαπωνίας να μειώσει τα επιτόκιά της σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο, ανακοινώνοντας παράλληλα ποσοτική χαλάρωση και ίδρυση ταμείου για αγορές κρατικών και επιχειρηματικών ομολόγων και άλλων τίτλων, με στόχο τη στήριξη της οικονομίας. Μετά τον αιφνιδιασμό της BOJ οι αγορές αναμένουν παρόμοιες κινήσεις και από τη Fed, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται τόσο στην ΕΚΤ όσο και στην Τράπεζα της Αγγλίας, που συνεδριάζουν αυτήν την εβδομάδα.

Με την τιμή spot του χρυσού σε νέο ιστορικό ρεκόρ, στα 1.344 δολ. η ουγκιά, ανοδικά κινούται τόσο ο μεταλλευτικός κλάδος όσο και ο ενεργειακός.

Από πλευράς μακροοικονομικών μεγεθών, σήμερα αναμένονται οι βιομηχανικές παραγγελίες Αυγούστου στη Γερμανία αλλά και τα τελικά στοιχεία για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στην ευρωζώνη κατά το δεύτερο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v