Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλά επτά εβδομάδων η στερλίνα

Η βρετανική λίρα υποχωρεί 0,12% έναντι του δολαρίου στο 1,2155. Ο δείκτης DXY καταγράφει πτώση 0,08% στις 102,04. Άνοδο 0,22% έναντι του δολαρίου εμφανίζει το ευρώ.

Πτωτικά κινείται η στερλίνα ενώ νωρίτερα σήμερα βρέθηκε σε χαμηλά επτά εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές απαξίωσαν τη χθεσινή εαρινή ανακοίνωση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ ως «αποτυχία» που δεν πρόκειται να τονώσει την ανάπτυξη της Βρετανίας την περίοδο που ετοιμάζεται να φύγει από την ΕΕ.

Η βρετανική λίρα υποχωρεί 0,12% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,2155 δολάριο.

Παρότι ο υπουργός ανακοίνωσε άνοδο στις επίσημες προβλέψεις για τη βρετανική ανάπτυξη και υποβάθμισε τις προβλεπόμενες αναλογίες του δημόσιου χρέους σε σχέση με τη φθινοπωρινή ανακοίνωση του Νοεμβρίου, ταυτόχρονα μείωσε τις εκτιμήσεις για τα ερχόμενα χρόνια.

Ως εκ τούτου, η ομιλία του δεν ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε ανοδική πορεία, είτε για τη στερλίνα είτε για τον FTSE.

Μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αγορά είχε μια ισχυρότερη από το αναμενόμενο έκθεση της ADP για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, η οποία σύμφωνα με οικονομολόγους κατέστησε την άνοδο στα επιτόκια της Fed την ερχόμενη εβδομάδα σχεδόν αναπόφευκτη.

«Η εαρινή ανακοίνωση για τον προϋπολογισμό ήταν σε μεγάλο βαθμό μια αποτυχία», επιβεβαίωσε ο στρατηγικός αναλυτής μακροοικονομίας στη Societe Generale, Kit Juckes. «Η βρετανική δημοσιονομική πολιτική δεν πρόκειται να τονώσει την ανάπτυξη, ενώ αντίθετα η αμερικανική δημοσιονομική πολιτική εξακολουθούμε να αναμένουμε πως θα το κάνει -η Fed πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας όχι», υπογράμμισε.

«Η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με γρηγορότερο ρυθμό το 2017 απ’ ό,τι το 2016, ενώ η Βρετανία δεν θα το κάνει και η ψαλίδα το 2018 θα είναι σημαντική. Όλα αυτά εξακολουθούν να πιέζουν τη στερλίνα», εξήγησε ο ειδικός.

Το δολάριο υποχωρεί ελαφρώς έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών νομισμάτων, ωστόσο νωρίτερα σήμερα βρέθηκε σε υψηλά τριών εβδομάδων έναντι του γεν, λόγω των υψηλότερων αποδόσεων στα ομόλογα.

Το νόμισμα στηρίχθηκε αρκετά από τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης DXY που παρακολουθεί τις επιδόσεις του δολαρίου έναντι του καλαθιού βασικών νομισμάτων υποχωρεί κατά 0,08% στις 102,04 μονάδες.

Το ευρώ ενισχύεται κατά 0,22% έναντι του δολαρίου, στο 1,0564.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v