Η Βρετανία αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης μετά το 2017

Η ανάπτυξη για το 2017 αναβαθμίστηκε σε 2% από 1,4%, ωστόσο από εκεί και πέρα η κυβέρνηση βλέπει βουτιά στο 1,6% το 2018, πριν η οικονομία ανεβάσει ταχύτητα. Ο υπουργός Οικονομικών βλέπει μείωση του εταιρικού φόρου σε 17% μέχρι το 2020.

Η Βρετανία αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης μετά το 2017

Η βρετανική κυβέρνηση αναβάθμισε αισθητά την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας το 2017, στο 2% από 1,4% που είχε εκτιμήσει τον Νοέμβριο. Ωστόσο βλέπει επιβράδυνση από εκεί και μετά, επισημαίνει το CNBC.

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ προχώρησε σήμερα στην πρώτη του εαρινή ανακοίνωση για τον προϋπολογισμό, γνωστοποιώντας ότι η κυβέρνηση αναμένει τα συνολικά επίπεδα του ΑΕΠ από τώρα μέχρι το 2021 να είναι σε γενικές γραμμές στο ίδιο σημείο που είχε προβλέψει τον Νοέμβριο στην φθινοπωρινή ανακοίνωση, αλλά για να φτάσουν εκεί θα ακολουθήσουν μια κάπως διαφορετική πορεία απ’ ότι αναμενόταν προηγούμενα.

«Η σημερινή έκθεση της υπηρεσίας OBR (Office for Budget Responsibility) επιβεβαιώνει την συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα της βρετανικής οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «περιγράφω σήμερα μια οικονομία που έχει συνεχίσει να μπερδεύει τους σχολιαστές με εύρωστη ανάπτυξη».

Ωστόσο, ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης 2% για φέτος αναμένεται να είναι το peak και δεν θα επιτευχθεί ξανά πριν το 2021 με την ανάπτυξη να εκτιμάται πως θα βουλιάξει μέχρι και στο 1,6% την επόμενη χρονιά.

Από εκεί και μετά, το ποσοστό προβλέπεται πως σταδιακά θα επανέρχεται και θα διαμορφωθεί σε 1,7% για το 2019 και 1,9% για το 2020.

Σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, ο υπουργός προέβλεψε πως θα διαμορφωθεί στο 2,4% φέτος και θα υποχωρήσει σε 2,3% την επόμενη χρονιά και σε 2% τη μεθεπόμενη.

Ο Χάμοντ παρουσίασε μια αισιόδοξη εικόνα για την απασχόληση, υποστηρίζοντας ότι 750.000 παραπάνω άνθρωποι θα εργάζονται μέχρι τα τέλη της περιόδου που καλύπτουν οι προβλέψεις, δηλαδή έως το 2021.

Πρόσθεσε πως ο εταιρικός φόρος αναμένεται να υποχωρήσει από 20% σε 19% από τον Απρίλη που έρχεται και έπειτα να αγγίξει το 17% μέχρι το 2020. Το διεθνές δίκτυο σημειώνει πως το 2010 ο φόρος ήταν στο 28%.

«Μια ισχυρή οικονομία χρειάζεται ένα δίκαιο, σταθερό και ανταγωνιστικό σύστημα, που δημιουργεί την ανάπτυξη που θα στηρίξει τη μελλοντική μας ευημερία», δήλωσε ο Φίλιπ Χάμοντ, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών στη Βρετανία πως το Brexit θα «διώξει» εταιρίες από τη χώρα.

«Φιλοδοξία μου είναι η Βρετανία να είναι το καλύτερο μέρος στον κόσμο, για να ξεκινήσεις και να αναπτύξεις μια επιχείρηση», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v