Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλαμπάμα και FED πιέζουν το δολάριο

Πώς επηρεάζουν το δολάριο η νίκη του Νταγκ Τζόουνς στη βαθιά συντηρητική πολιτεία της Αλαμπάμα και η διήμερη συνεδρίαση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας με την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων. Η στερλίνα κοντά στο χθεσινό χαμηλό.

To ράλι του δολαρίου σταμάτησε σήμερα μετά από δύο εβδομάδες, ύστερα από τη νίκη στη βαθιά συντηρητική Αλαμπάμα του Δημοκρατικού Νταγκ Τζόουνς, εισάγοντας νέα αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για το δολάριο στους επόμενους μήνες.

Καθώς η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια για τρίτη φορά φέτος, στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης της σήμερα, οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι λίγο σκεπτικοί, ότι ίσως γίνουν μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων την επόμενη χρονιά από τις πρόσφατες. Φαίνεται ότι επικεντρώνονται περισσότερο στην πρόβλεψη της Τράπεζας, για το επόμενο έτος.  

«Οι προσδοκίες από τις ΗΠΑ είναι πολύ περιορισμένες σήμερα, παρά τις πιθανές αισιόδοξες εκτιμήσεις σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές, οπότε η απόφαση της FED μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο υποστηρικτική για το δολάριο», δήλωσε ο Valentin Marinov, επικεφαλής έρευνας συναλλάγματος της Credit Agricole, στο Λονδίνο.

Ο δείκτης δολαρίου σταθερός στα 94,06, μετά το ράλι ανόδου 1,5% μέχρι στιγμής, αυτό το μήνα. Παρά την άνοδο, πάντως, το δολάριο έχει μειωθεί σχεδόν κατά 8% μέχρι στιγμής φέτος.

Η νίκη του Δημοκρατικού Νταγκ Τζόουνς είναι χτύπημα για τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η μειωμένη πλειοψηφία της Γερουσίας θα μπορούσε να δυσκολέψει τα σχέδια του για φορολογικές περικοπές και άλλα οικονομικά θέματα. 

«Με ξαφνιάζει το γεγονός ότι το αποτέλεσμα της Αλαμπάμα δεν έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο δολάριο», δήλωσε ο John Marley, επικεφαλής FX της Infinity International, εταιρείας διαχείρισης κινδύνων νομίσματος.

Σε σχέση με το γεν, το δολάριο υποχωρεί 0,2% στα 113,35 γεν ανά δολάριο, μετά την άνοδο σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων, στα 113,75 γεν χθες.

Το ευρώ σταθερό στα 1,1745 δολάρια, μετά τη χθεσινή υποχώρηση σε χαμηλό τριών εβδομάδων, στα $1,1717.

Η FED θα ανακοινώσει την απόφασή της σχετικά για τα επιτόκια στις 21:00 σήμερα, ενώ η πρόεδρος της Janet Yellen θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στις 21:30.

Η βρετανική λίρα κυμαίνεται στα 1,3320 δολάρια, κοντά στο χαμηλό δύο εβδομάδων που άγγιξε χθες (1,3303 δολάρια), αν και το νόμισμα υποστηρίχθηκε για λίγο, από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία, που έδειξαν ότι έφτασε απροσδόκητα σε υψηλό εξαετίας το Νοέμβριο (ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,1% τον Νοέμβριο, έναντι του 3% που προέβλεπαν οι αναλυτές). 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v