Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ ενισχύουν το ευρώ

Αισιοδοξία από Πίτερ Πράετ και Γιενς Βάιντμαν για επίτευξη του στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όσον αφορά τον πληθωρισμό της ευρωζώνης κοντά στο 2% και την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ανοδική κίνηση για το ευρώ σήμερα, που φτάνει σε υψηλό δέκα ημερών, ύστερα από τις δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων της ΕΚΤ για την επίτευξη του στόχου όσον αφορά τον πληθωρισμό και την ολοκλήρωση του QE μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Οι ενδείξεις που δείχνουν την κατεύθυνση του πληθωρισμού προς τον στόχο μας έχουν βελτιωθεί καθώς και η προσδοκώμενη ανάπτυξη στην οικονομία της ευρωζώνης και το γεγονός ότι αυτή η δύναμη επηρεάζει τους μισθούς, δίνουν υποστήριξη στην εμπιστοσύνη μας ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο επίπεδο χαμηλότερα, αλλά κοντά στο 2%, μεσοπρόθεσμα, σημειώνει ο Πίτερ Πράετ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Και ο Γιενς Βάιντμαν, πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, στήριξε την αισιόδοξη άποψη του κ. Πράετ.  «Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει σταδιακά σε επίπεδα που συμφωνούν με τον στόχο μας», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι οι προσδοκίες της αγοράς πως η ΕΚΤ θα σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέχρι το τέλος της χρονιάς «είναι εύλογες».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την τόνωση της ανάπτυξης μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 2,55 τρισ. ευρώ, συζητούν για την ολοκλήρωση του προγράμματος μέχρι το κλείσιμο της χρονιάς, καθώς το μπλοκ είναι στην καλύτερη πορεία των τελευταίων δέκα ετών.

Τα σχόλια στέλνουν το ευρώ 0,4% υψηλότερα, στο καλύτερο σημείο των τελευταίων δέκα ημερών, στο 1,1758 δολάριο.

Η στερλίνα παραμένει σε υψηλό επίπεδο, στο 1,3417 δολάριο, ύστερα από τα χθεσινά κέρδη. Τα δυνατά στοιχεία για τον τομέα υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου επεκτείνουν την ανοδική πορεία της και την ανάκαμψη της από το χαμηλό εξι μηνών (1,32) που βρέθηκε στις 29 Μαΐου.

Ο δείκτης δολαρίου με ημερήσια πτώση 0,1% καταλήγει στα 93,77, ενώ το δολάριο σε σχέση με το γεν ενισχύεται 0,3%, στα 110,09 γεν ανά δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v