Υποχωρούν τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών με το βλέμμα στην G7

Απώλειες 1% για την τουρκική λίρα. Χαμηλότερα ρούβλι, μεξικάνικο πέσο, ραντ Νότιας Αφρικής. Οι αγορές είναι νευρικές πριν την έναρξη μίας εβδομάδας γεμάτης γεγονότα, ξεκινώντας από τη Σύνοδο των G7, με τα ασφαλή assets να έχουν ζήτηση, σημειώνουν οι αναλυτές.

Απομακρύνονται οι επενδυτές από τα assets με μεγαλύτερο ρίσκο και κατευθύνονται προς πιο «ασφαλή καταφύγια», καθώς βλέπουν να έρχεται εμπορική ένταση μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. 

Τα εμπορικά ζητήματα μεταξύ των ΗΠΑ και των μεγάλων αντιπάλων θα είναι στο προσκήνιο τις επόμενες ημέρες, λόγω της Συνόδου των χωρών του G7 σήμερα και αύριο στον Καναδά.

Μία πιθανή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων αλλά και η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προστίθενται επίσης στο σκηνικό σήμερα.

«Οι αγορές είναι νευρικές πριν την έναρξη μίας εβδομάδας γεμάτης γεγονότα, ξεκινώντας από τη Σύνοδο των G7, με τα ασφαλή assets να έχουν ζήτηση», σημειώνει η Christin Tuxen, υπεύθυνος στρατηγικής νομίσματος της Danske Bank.

To πέσο Μεξικού υποχωρεί 0,63%, στο χαμηλότερο σημείο από τον Φεβρουάριο του 2017. Η τουρκική λίρα χάνει 1%, αφήνοντας τα κέρδη που είχε την Πέμπτη, ενώ το ραντ Νότιας Αφρικής έχει απώλειες 1,7% και το ρούβλι υποχωρεί 0,56%.

Ο δείκτης δολαρίου, έναντι έξι βασικών αντιπάλων του, κινείται ελαφρώς υψηλότερα (0,1%), στα 93,542, αλλά κοντά στο χαμηλό τριών εβδομάδων των 93,213 που έφτασε στην προηγούμενη συνεδρίαση. Σε σχέση με το γεν, το δολάριο υποχωρεί 0,3%, φτάνοντας στα 109,33 γεν ανά δολάριο.

Το αμερικανικό νόμισμα έχει δεχθεί πίεση αυτή την εβδομάδα λόγω της ανάκαμψης του ευρώ από το χαμηλό 10 μηνών. Αιτία ήταν τα αισιόδοξα σχόλια ανώτερων αξιωματούχων της ΕΚΤ για τον περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Η αγορά αναμένει ότι στις 14 Ιουνίου η Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει αποφάσεις.

Το ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 0,2%, αλλάζει χέρια στο 1,1766 δολάριο, μετά το υψηλό τριών εβδομάδων -1,1840- κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε εβδομαδιαία βάση είναι ενισχυμένο κατά 1% και σε πορεία για τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Με μικρή ημερήσια πτώση, η στερλίνα τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 1,3409 δολάριο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v