Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί το πετρέλαιο

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,15% στα 52,29 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 0,16% στα 55,36 δολάρια. Ανοδικά κινούνται χρυσός και ασήμι, λόγω Τραμπ και Brexit.

Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο, καθώς πιέζεται από αμφιβολίες πως οι μεγάλοι εξαγωγείς θα μειώσουν την παραγωγή όπως έχουν υποσχεθεί, αλλά και από προσδοκίες ότι η αμερικανική παραγωγή θα αυξηθεί ξανά φέτος.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,15% στα 52,29 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 0,16% και διαπραγματεύεται στα 55,36 δολάρια.

Παρά τη συμφωνία και τις μειώσεις, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου παραμένει υψηλή, με τα αποθέματα να βρίσκονται κοντά σε υψηλά ρεκόρ σε πολλές περιοχές. Ως εκ τούτου οι επενδυτές αμφιβάλουν ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του μπορούν να περικόψουν αρκετά ώστε να ενισχύσουν τις τιμές.

«Οι μειώσεις των χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ έχουν μόλις αρχίσει και θα πάρει κάποιο χρόνο μέχρι να έχουν αποτέλεσμα», τόνισε ο Bjarne Schieldrop, ανώτατος αναλυτής για τα εμπορεύματα στην SEB Markets στο Όσλο.

«Στην πραγματικότητα δεν περιμένουμε η τιμή του πετρελαίου να ισχυροποιηθεί πολύ περισσότερο το πρώτο τρίμηνο του 2017», επεσήμανε.

Στο μεταξύ, σήμερα ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Khalid al-Falih δήλωσε ότι δεν είναι πιθανό να παραταθεί η συμφωνία των μεγάλων παραγωγών μετά τους πρώτους έξι μήνες.

Η αυξανόμενη παραγωγή από τις ΗΠΑ επίσης εμποδίζει τις τιμές του πετρελαίου να σημειώσουν μεγαλύτερες ανόδους. Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η αμερικανική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 235.000 βαρέλια την ημέρα το 2017, υπολογίζοντας και πηγές όπου έχουν γίνει γεωτρύσεις και αναμένεται να αρχίσει η παραγωγή από εκεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

Ανοδικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που έχει επιφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ και των ανησυχιών που περιβάλλουν το Brexit.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,53% στα 1.202,50 δολάρια, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,60% και διαπραγματεύεται στα 16,865 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v