Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,82% στα 51,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,93% στα 54,42 δολάρια. Πτωτικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι.

Ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου από τα χθεσινά χαμηλά μίας εβδομάδας, αφότου ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) εκτίμησε σήμερα ότι οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου γίνονταν πιο σφικτές και πριν την εφαρμογή των μειώσεων παραγωγής που υποσχέθηκαν οι εξαγωγείς εντός και εκτός του ΟΠΕΚ.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,82% στα 51,50 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,93% και διαπραγματεύεται στα 54,42 δολάρια το βαρέλι.

Η IEA επεσήμανε ότι αν και είναι «πάρα πολύ νωρίς» να μετρήσουμε τα επίπεδα συμμόρφωσης στις μειώσεις παραγωγής, τα αποθέματα στον ανεπτυγμένο κόσμο υποχώρησαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο, με μία ακόμη πτώση να αναμένεται για το Δεκέμβριο.

Το σώμα αναβάθμισε την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της ζήτησης το 2016, τονίζοντας πως τα στοιχεία υπονοούν ότι η αυξανόμενη ζήτηση σταδιακά οδηγεί σε πιο σφικτές αγορές πετρελαίου.

Και πάλι, οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι η διατήρηση των μειώσεων είναι κρίσιμης σημασίας, ιδιαίτερα καθώς η ανθεκτική αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου απειλεί να προσθέσει περισσότερα βαρέλια στην αγορά.

«Η πειθαρχία και η αυστηρή συμμόρφωση στις νέες ποσοστώσεις θα χρειαστούν πιθανώς για όλο το 2017 και πέρα από αυτό, για να δούμε την πολυαναμενόμενη και βιώσιμη εξισορρόπηση επιτέλους να έρχεται», υπογράμμισε σε έκθεσή του ο Tamas Varga, αναλυτής στην PVM Oil Associates.

Πτωτικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,78% στα 1.202,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση της τάξης του 1,79% στα 16,965 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v