Ανοδικά το πετρέλαιο λόγω μείωσης στην προσφορά

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,81% στα 53,36 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,99% στα 56,14 δολάρια. Μεγάλη ανόδο καταγράφουν ο χρυσός και το ασήμι, σε υψηλά 20 μηνών ο χαλκός λόγω έλλειψης προσφοράς.

Ενισχύεται το πετρέλαιο, καθώς στηρίζεται από τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή. Ωστόσο η αυξανόμενη παραγωγή σε άλλα μέρη του κόσμου δημιουργεί ένα πλαφόν στις τιμές του μαύρου χρυσού και τις κρατά σε πολύ στενό εύρος μέχρι στιγμής φέτος.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,81% στα 53,36 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,99% στα 56,17 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές και των δύο ποικιλιών αναφοράς έχουν παραμείνει σε ένα στενό εύρος γύρω στα 55 δολάρια από την αρχή της χρονιάς. «Η συνήθως αρκετά μεταβλητή τιμή του πετρελαίου έχει μετά βίας κινηθεί εδώ και δύο μήνες και ο λόγος είναι οι αντικρουόμενες δυναμικές στην αγορά», επιβεβαιώνει η ολλανδική τράπεζα ABN Amro.

«Ένα κατώτατο όριο διαμορφώνεται από τη μείωση παραγωγής στην οποία συμφώνησε ο ΟΠΕΚ και αρκετοί εκτός ΟΠΕΚ παραγωγοί (…) Στο άλλο άκρο του φάσματος, ένα πλαφόν δημιουργείται από την αυξανόμενη παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ», εξηγεί.

«Οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ θέλουν να πιστέψει η αγορά ότι θα παραμείνουν πιστοί στη συμφωνημένη μείωση παραγωγής. Αλλά τα μαθήματα του παρελθόντος έχουν κάνει την αγορά βαθιά καχύποπτη», επεσήμανε η ABN.

Οι traders επεσήμαναν ακόμη ότι παρότι το καρτέλ έχει αγγίξει ποσοστό συμμόρφωσης 90%, οι παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ καταγράφουν πολύ χαμηλότερο ποσοστό συμμόρφωσης και όλοι οι εξαγωγείς θα πρέπει να επιταχύνουν τις μειώσεις τους ερχόμενους μήνες, προκειμένου να επιτύχουν τον ημερήσιο μέσο στόχο που έχει συμφωνηθεί για το πρώτο μισό του έτους.

Η ABN ανακοίνωσε πως υποβάθμισε την πρόβλεψή της για τη μέση τιμή του Brent το πρώτο εξάμηνο του 2017, «από 55 δολάρια/βαρέλι σε 50 δολάρια/βαρέλι, με μια πιθανή προσωρινή βουτιά προς τα 45 δολάρια/βαρέλι».

Ανοδικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός υποστηρίζεται ενόψει της κατάθεσης της Τζάνετ Γέλεν σήμερα ενώπιον του Κογκρέσου, όπου θα τοποθετηθεί σήμερα και αύριο για την αμερικανική οικονομία και τη νομισματική πολιτική της Fed. Οι επενδυτές παρακολουθούν σε αναζήτηση κάποιας ένδειξης για τις μελλοντικές αυξήσεις στα αμερικανικά επιτόκια.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,72% στα 1.234,60 δολάρια, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,26% και διαπραγματεύεται στα 18,045 δολάρια η ουγγιά.

Σε υψηλά 20 μηνών έχει βρεθεί η τιμή του χαλκού. Το εμπόρευμα κινείται ανοδικά για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς μειώσεις στην παραγωγή στην Ινδονησία ενέτειναν τον πονοκέφαλο από την έλλειψη προσφοράς εν μέσω απεργίας στο βόρειο τμήμα της Χιλής.

Ο χαλκός ενισχύεται κατά 0,42% στα 6.153 δολάρια ανά μετρικό τόνο, ενώ πρόκειται για την υψηλότερη τιμή για το μέταλλο από τα τέλη Μαΐου του 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v