Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί το πετρέλαιο λόγω αμερικανικής δραστηριότητας

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,52% στα 48,04 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 1,22% στα 51,14 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός και το ασήμι κινούνται ανοδικά.

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου καθώς η αυξανόμενη δραστηριότητα εξόρυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες και η σταθερή προσφορά από τις χώρες του ΟΠΕΚ -παρότι θεωρητικά μειώνεται η παραγωγή- πιέζουν τις ήδη κορεσμένες αγορές.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 1,52% στα 48,04 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 1,22% και διαπραγματεύεται στα 51,14 δολάρια.

Οι traders τονίζουν πως οι τιμές πιέζονται από την αυξανόμενη αμερικανική δραστηριότητα αλλά και την προσφορά από τον ΟΠΕΚ που συνεχίζει να είναι υψηλή, παρά τη δέσμευση του καρτέλ να περικόψει την παραγωγή κατά σχεδόν 1,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα, μαζί με τους άλλους εξαγωγείς που συμμετέχουν στην ιστορική συμφωνία.

«Το αργό έχει προσπαθήσει να ξεφύγει (ανοδικά) από το εύρος διαπραγμάτευσης που διαμόρφωσε πέρυσι (…) Ωστόσο αυτή η ανοδική τάση έχει καθυστερήσει», τόνισε σε σημερινή έκθεση η CMC Markets, που διαπραγματεύεται futures. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει καλό, ισχυρό momentum προς τα κάτω», τόνισε.

Η εταιρία υπηρεσιών ενέργειας Baker Hughes ανέφερε την Παρασκευή ότι οι Αμερικανοί παραγωγοί πρόσθεσαν 14 εξέδρες πετρελαίου την εβδομάδα που έληξε στις 17 Μαρτίου, οδηγώντας το σύνολο σε 631, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Η άνοδος αυτή στον συνολικό αριθμό των εξεδρών αναμένεται να τονώσει την παραγωγή σχιστολιθικού αργού σε υψηλά έξι μηνών τον Απρίλιο.

Ως εκ τούτου, η αμερικανική παραγωγή έχει αυξηθεί σε πάνω από 9,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα, από λιγότερα από 8,5 εκατ. βαρέλια τον περσινό Ιούνιο.

Αντιδρώντας στον συνεχιζόμενο κορεσμό, οι traders μείωσαν τις καθαρές θέσεις long σε futures αμερικανικού αργού και τις τοποθετήσεις σε options, στη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 14 Μαρτίου. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία υποχώρηση, όπως ανέφερε την Παρασκευή η αμερικανική Επιτροπή Προθεσμιακών Συναλλαγών σε Εμπορεύματα (Commodity Futures Trading Commission - CFTC).

Πάντως, αψηφώντας την εντεινόμενη αίσθηση ότι οι αγορές πετρελαίου παραμένουν κορεσμένες, κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν πως σύντομα θα υπάρξει σύσφιξη και επιχειρηματολογούν ότι οι μειώσεις του ΟΠΕΚ θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές από τον Απρίλιο, όταν η ζήτηση θα αυξηθεί αφότου λάβουν τέλος οι διακοπές στα διυλιστήρια λόγω συντήρησης.

«Οι μειώσεις στην παραγωγή του ΟΠΕΚ από τις αρχές του 2017 θα πρέπει να αρχίσουν να ‘’φαίνονται’’ από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα μέσα Απριλίου. Τις ερχόμενες εβδομάδες αναμένουμε απότομη μείωση στις εισαγωγές και αύξηση στη δραστηριότητα των διυλιστηρίων, που θα πρέπει να οδηγήσουν σε εντυπωσιακή ελάττωση των αποθεμάτων αργού», τόνισαν σε σημερινή έκθεση προς τους πελάτες οι αναλυτές της AB Bernstein.

Μικρές ανόδους καταγράφουν ο χρυσός και το ασήμι, αν και ο χρυσός άγγιξε υψηλά δύο εβδομάδων καθώς το guidance για άνοδο επιτοκίων από τη Fed πιέζει το δολάριο.

Ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,21% στα 1.221,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,04% και διαπραγματεύεται στα 17,42 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v