Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άλμα στις τιμές του πετρελαίου

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,99% στα 48,67 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 1,73%, στα 51,80 δολάρια. Πτωτικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι.

Ανακάμπτουν οι τιμές του μαύρου χρυσού από τα χαμηλά τριών μηνών που άγγιξαν χθες, αφότου στοιχεία από τη βιομηχανία κατέδειξαν απροσδόκητη πτώση στα αμερικανικά αποθέματα και η Goldman Sachs έκανε θετικά σχόλια για τη συμμόρφωση των παραγωγών στη συμφωνία για μείωση της προσφοράς.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 1,99% στα 48,67 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,73% και διαπραγματεύεται στα 51,80 δολάρια.

Τα αμερικανικά αποθέματα υποχώρησαν κατά 531.000 βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Τρίτη το American Petroleum Institute. Αντίθετα, οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 3,7 εκατ. βαρελιών.

Σε περίπτωση που η μείωση αυτή επιβεβαιωθεί από τα κυβερνητικά στοιχεία που θα δημοσιευθούν σήμερα, θα είναι η πρώτη έπειτα από εννέα συνεχόμενες εβδομαδιαίες ανόδους.

Οι τιμές βυθίστηκαν χθες αφότου ο ΟΠΕΚ έκανε λόγο για αύξηση στα παγκόσμια αποθέματα αργού και για απροσδόκητη τόνωση στην παραγωγή του μεγαλύτερου μέλους του, της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με το Reuters, άλλες πηγές είχαν αναφέρει πως η σαουδική παραγωγή είχε υποχωρήσει τον Φεβρουάριο σε 9,797 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αν και το Ριάντ είπε στον ΟΠΕΚ πως αύξησε την ποσότητα που άντλησε σε 10,011 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Στην προσπάθεια να διαλύσει τις ανησυχίες της αγοράς, ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας υποστήριξε ότι «η διαφορά μεταξύ του τι παρατηρεί η αγορά ως παραγωγή και των πραγματικών επιπέδων της προσφοράς κάθε μήνα οφείλεται σε λειτουργικούς παράγοντες που επηρεάζονται από προσαρμογές και μηνιαίες μεταβλητές».

Η Goldman Sachs, πάντως, έκανε ευνοϊκά σχόλια για τα νούμερα, υποστηρίζοντας ότι η συμμόρφωση των παραγωγών στα προβλεπόμενα από τη συμφωνία παραμένει υψηλή. Η εξισορρόπηση της αγοράς είναι ακόμη σε εξέλιξη και η επενδυτική τράπεζα αναμένει η ζήτηση για το πετρέλαιο να ξεπεράσει επιτέλους την προσφορά το επόμενο τρίμηνο.

Αντιθέτως, έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η IEA προβλέπει επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης το 2017, αλλά και ταυτόχρονη άνοδο στην παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ, ακόμη κι από εξαγωγείς που θεωρητικά συμμετέχουν στην ιστορική συμφωνία για μείωση της προσφοράς.

Πτωτικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός υποχωρεί 0,12% στα 1.201,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 0,11% και διαπραγματεύεται στα 16,905 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v