Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί το πετρέλαιο μετά την έκθεση ΟΠΕΚ

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,92% στα 47,47 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 1,54% στα 50,56 δολάρια. Ο ΟΠΕΚ δήλωσε πως τα παγκόσμια αποθέματα συνεχίζουν να αυξάνονται παρά τη συμφωνία των μεγάλων παραγωγών.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου αγγίζοντας φρέσκα χαμηλά 3,5 μηνών, καθώς ο ΟΠΕΚ επεσήμανε πως τα αποθέματα πετρελαίου συνεχίζουν να αυξάνονται παρά την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας των παραγωγών για μείωση της προσφοράς.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 1,92% στα 47,47 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 1,54% και διαπραγματεύεται στα 50,56 δολάρια.

Το καρτέλ αναβάθμισε και την πρόβλεψή του για την παραγωγή εκτός Οργανισμού το 2017, κάνοντας λόγω για περιπλοκές στην προσπάθεια να εξαλειφθεί ο κορεσμός στην αγορά.

Νωρίτερα σήμερα οι τιμές του μαύρου χρυσού κινούνταν ανοδικά και απομακρύνονταν κάπως από τα χαμηλά τριών μηνών που κατέγραψαν εχθές, παρά τις ανησυχίες για τα αυξανόμενα αποθέματα στις ΗΠΑ.

Οι επενδυτές εστιάζουν κυρίως στα σημερινά στοιχεία του American Petroleum Institute (API), ιδιαίτερα μετά τη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο άνοδο που εμφάνισαν τα αποθέματα την περασμένη εβδομάδα.

«Αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη γιατί θα μας δώσει μια ιδέα για το πού θα βρίσκονται οι τιμές για το υπόλοιπο του έτους -όλα τα βλέμματα θα είναι στα στοιχεία του API αργότερα, και με μια υποψία άλλης μιας μεγάλης ανόδου στα αποθέματα αργού, πέσαμε προς τα 45 δολάρια», τόνισε ο Matt Stanley της Freight Investor Services.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης και τη μηνιαία έκθεση της IEA για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση, την Τετάρτη.

Ο ΟΠΕΚ, πάντως, ανέφερε ότι οι μειώσεις στην προσφορά αποσκοπούν στη σταθεροποίηση των τιμών και στην ελάττωση των παγκόσμιων αποθεμάτων. Σε ό,τι αφορά στο καρτέλ, οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις για το αν ο Οργανισμός θα παρατείνει τις μειώσεις και μετά τον Ιούνιο.

Το Κουβέιτ, σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, τόνισε τη Δευτέρα πως θα στήριζε μια παράταση της συμφωνίας. «Θα επιταχύνει την εξισορρόπηση της αγοράς και θα βοηθήσει να επανέλθουν οι τιμές σε αποδεκτά επίπεδα για τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη και τη βιομηχανία γενικότερα», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Essam al-Marzouq, μιλώντας στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ωστόσο η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου της χώρας, ο οποίος έχει περικόψει μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής απ’ ότι είχε δεσμευθεί, δεν έχει ακόμη προσφέρει σαφείς ενδείξεις για τις προθέσεις της.

Ο χρυσός σταθεροποιείται ενόψει της συνεδρίασης της Fed, αλλά και προσδοκιών για άνοδο των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται ελαφρώς, κατά 0,07% στα 1.203,90 δολάρια η ουγγιά.

Το ασήμι καταγράφει μικρή πτώση 0,10% και διαπραγματεύεται στα 16,955 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v