Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί το πετρέλαιο λόγω αμερικανικών αποθεμάτων

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,55% στα 47,49 δολάρια, ενώ το Brent εμφανίζει πτώση 1,67% στα 50,11 δολάρια το βαρέλι. Απώλειες για χρυσό και ασήμι.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου καθώς τα αυξανόμενα αποθέματα αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες υπερτονίζουν τη συνεχιζόμενη υπερπροσφορά καυσίμων παγκοσμίως, παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 1,55% στα 47,49 δολάρια, ενώ το Brent εμφανίζει πτώση της τάξης του 1,67% και διαπραγματεύεται στα 50,11 δολάρια.

«Οι τιμές του αργού υποχώρησαν γιατί ξαναήρθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες γύρω από τα αυξανόμενα αμερικανικά επιτόκια», επιβεβαίωσε η ANZ Bank.

Τα αποθέματα στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτοξεύτηκαν κατά 4,5 εκατ. βαρέλια στη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 17 Μαρτίου, σε 533,6 εκατ. βαρέλια, τόνισε το American Petroleum Institute (API) αργά την Τρίτη.

«Τα αποθέματα αργού του American Petroleum Institute διέλυσαν το αργό μέσα σε μια νύχτα, αφού σημείωσαν άνοδο 4,5 εκατ. βαρελιών έναντι αναμενόμενης αύξησης 2,8 εκατ. βαρελιών», τόνισε ο Jeffrey Halley, ανώτατος αναλυτής αγορών στην OANDA στη Σιγκαπούρη.

Τα επίσημα στοιχεία από την αμερικανική Αρχή Πληροφοριών για την Ενέργεια (EIA) αναμένονται αργότερα σήμερα.

Τα αποθέματα αυξάνονται διότι η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου έχει ενισχυθεί περισσότερο από 8% από τα μέσα του 2016 και μετά, σε πάνω από 9,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

«Η παρέμβαση του ΟΠΕΚ στην αγορά δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε εμφανείς μειώσεις στα αποθέματα και οι χρηματοοικονομικές αγορές έχουν χάσει την υπομονή τους», ανέφερε η αμερικανική τράπεζα Jefferies σε σημερινή της έκθεση προς τους πελάτες, παρότι, όπως πρόσθεσε, οι μειώσεις πιθανώς θα αρχίσουν να αποφέρουν καρπούς κατά το δεύτερο μισό του έτους, αν ο ΟΠΕΚ παρατείνει τη συμφωνία.

Παρά τις μειώσεις, αναλυτές έχουν προειδοποιήσει για νέα ή συνεχιζόμενη υπερπροσφορά τα ερχόμενα χρόνια, ιδιαίτερα καθώς οι Αμερικανοί παραγωγοί αυξάνουν τις ποσότητες που αντλούν.

Ο χρυσός και το ασήμι κινούνται πτωτικά.

Νωρίτερα σήμερα ο χρυσός άγγιξε υψηλά τριών εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές που αποφεύγουν τους κινδύνους εγκατέλειψαν μετοχές και αναζήτησαν ασφαλή καταφύγια. Ωστόσο αυτή τη στιγμή το πολύτιμο μέταλλο υποχωρεί ελαφρώς, κατά 0,06% στα 1.245,80 δολάρια η ουγγιά.

Το ασήμι καταγράφει πτώση της τάξης του 0,44% στα 17,505 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v