IEA: Επιταχύνεται η εξισορρόπηση στην αγορά πετρελαίου

Η IEA επανέλαβε πως η εξισορρόπηση στην αγορά πετρελαίου ουσιαστικά έχει έρθει, παρότι δε «φαίνεται» ακόμη στα παγκόσμια αποθέματα. Αναμένει ακόμη μεγαλύτερες υποχωρήσεις στα αποθέματα το δεύτερο εξάμηνο.

IEA: Επιταχύνεται η εξισορρόπηση στην αγορά πετρελαίου

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου εξισορροπείται και ο ρυθμός με τον οποίο ευθυγραμμίζονται η προσφορά και η ζήτηση αυξάνεται, παρότι τα αποθέματα ακόμη δεν έχουν καταφέρει να «δείξουν» τον αντίκτυπο των μειώσεων παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, τόνισε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στη μηνιαία έκθεσή του.

Η IEA διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ζήτησης το 2017, στο 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω επιβραδύνσεων σε προηγούμενα εύρωστες χώρες-καταναλωτές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Τουρκία.

Στο μεταξύ τα εμπορικά αποθέματα υποχώρησαν τον Μάρτιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, κατά 32,9 εκατ. βαρέλια σε 3,025 δισ. βαρέλια, μεταδίδει το Reuters.

Ωστόσο για το πρώτο τρίμηνο συνολικά, τα αποθέματα στις βιομηχανοποιημένες χώρες ενισχύθηκαν κατά 24,1 εκατ. βαρέλια και η IEA επεσήμανε ότι σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τα αποθέματα αυξήθηκαν και πάλι τον Απρίλιο.

«Έχει πάρει κάποιο καιρό μέχρι να αρχίσουν τα αποθέματα να αντανακλούν τη χαμηλότερη προσφορά, καθώς όγκοι που παράχθηκαν πριν τις περικοπές στην παραγωγή ακόμη απορροφούνται από την αγορά», ανέφερε το σώμα με έδρα στο Παρίσι.

Το πρώτο τρίμηνο του 2017 «μπορεί να μην είδαμε μια ηχηρή επιστροφή σε ελλείμματα, αλλά αυτή η έκθεση επιβεβαιώνει το πρόσφατο μήνυμά μας ότι η εξισορρόπηση ουσιαστικά έχει έρθει και, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, επιταχύνεται», πρόσθεσε.

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου υποχώρησε τον Απρίλιο κατά 140.000 βαρέλια την ημέρα, σε 96,17 εκατ. βαρέλια, κυρίως λόγω πτώσεων σε χώρες εκτός του καρτέλ, όπως για παράδειγμα στον Καναδά.

Ωστόσο με ισχυρές ανόδους στην παραγωγή των ΗΠΑ, της Βραζιλίας και του Καζακστάν, η IEA εκτίμησε ότι η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ θα αυξηθεί κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα φέτος.

Παράλληλα ενημέρωσε ότι ο ΟΠΕΚ έχει διατηρήσει την παραγωγή στα 31,8 εκατ. βαρέλια του Απριλίου και ότι, καθώς τίποτε άλλο δεν έχει αλλάξει στην ισορροπία, αυτό υπονοεί μείωση 700.000 βαρελιών την ημέρα για το πρώτο τρίμηνο.

«Υιοθετώντας την ίδια προσέγγιση σεναρίου για το δεύτερο μισό του 2017, οι μειώσεις στα αποθέματα είναι πιθανό να είναι ακόμη μεγαλύτερες», προέβλεψε.

Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2016, η παραγωγή του ΟΠΕΚ υποχώρησε κατά 535.000 βαρέλια την ημέρα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια υποχώρησή τους εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Σε ό,τι αφορά στη ζήτηση, η IEA επεσήμανε πως η κινεζική ζήτηση παρέμεινε σχετικά ισχυρή, με άνοδο περίπου 425.000 βαρελιών την ημέρα για το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το 2016. Η ζήτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες αποδυναμώθηκε το πρώτο τρίμηνο και η IEA εκτιμά πως θα παραμείνει αμετάβλητη φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v