Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαουδάραβες και Ρώσοι θέλουν παράταση συμφωνίας ΟΠΕΚ

Οι δύο εταίροι υποστήριξαν πως η συμφωνία είναι αποτελεσματική αλλά δεν θα φέρει την επιθυμητή έκβαση μέχρι τον Ιούνιο. Θέλουν παράταση μέχρι τον Μάρτιο του 2018, ενώ έχουν προσκαλέσει και άλλους παραγωγούς στην επερχόμενη συνάντηση στη Βιέννη.

Σαουδάραβες και Ρώσοι θέλουν παράταση συμφωνίας ΟΠΕΚ

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ανέφεραν ότι είναι υπέρ της παράτασης της συμφωνίας των μεγάλων εξαγωγέων για μείωση παραγωγής μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018, προσφέροντας ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πιθανή παράταση των περικοπών. Το πετρέλαιο εκτοξεύτηκε μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο εταίρων.

Η παράταση της μείωσης είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί ο στόχος της ελάττωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων στον πενταετή μέσο όρο, όπως δήλωσαν οι μεγαλύτεροι πετρελαιοπαραγωγοί στον κόσμο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, τα μεγαλύτερα μεταξύ των 24 κρατών που συμφώνησαν να περιορίσουν την προσφορά για έξι μήνες, ξεκινώντας από τον περασμένο Ιανουάριο, επανέλαβαν την αφοσίωσή τους στη συμφωνία εν μέσω εντεινόμενων αμφιβολιών σχετικά με την αποτελεσματικότητά της.

Η αυξανόμενη αμερικανική παραγωγή έχει εγείρει ανησυχίες ότι ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του δεν καταφέρνουν να μειώσουν την υπερπροσφορά, ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου που σημείωσαν μετά το κλείσιμο της συμφωνίας στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

«Η συμφωνία χρειάζεται να παραταθεί καθώς δεν θα έχουμε φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο αποθεμάτων μέχρι τα τέλη Ιουνίου», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid Al-Falih στη διάρκεια του event με τον Ρώσο ομόλογό του Alexander Novak. «Επομένως συμπεράναμε ότι θα είναι καλύτερα να λήξει στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2018», πρόσθεσε.

«Προκαταρκτικές διαβουλεύσεις έδειξαν ότι όλοι είναι αφοσιωμένοι» στη συμφωνία και ότι καμία χώρα δεν προτίθεται να σταματήσει, δήλωσε και ο Novak. «Δεν βλέπω λόγους ώστε να σταματήσει καμία χώρα», πρόσθεσε ο υπουργός, ο οποίος έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με ρωσικές εταιρίες επάνω στο θέμα, όπως ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, περισσότερες χώρες έχουν προσκληθεί στη συνάντηση του ΟΠΕΚ και των εταίρων του στις 24 και 25 Μαΐου. Αν και οι περικοπές από τους εξαγωγείς έχουν αποτέλεσμα, «δεν είμαστε εκεί όπου θα θέλαμε» σε σχέση με τον αρχικό στόχο του να μειωθούν τα παγκόσμια αποθέματα λίγο κάτω του πενταετούς μέσου όρου, συμπλήρωσε ο Al-Falih.

«Πριν έρθουμε για αυτή την ανακοίνωση σήμερα, προσεγγίσαμε πολλούς από τους συναδέλφους μας μέσα και έξω από τον ΟΠΕΚ και πιστεύω πως υπάρχει μια γενική συναίνεση πως αυτή είναι η σωστή προσέγγιση και αυτό είναι το σωστό», τόνισε αναφερόμενος στην πρόταση για παράταση των μειώσεων για άλλους εννέα μήνες.

«Κοινό συμφέρον μας είναι να φέρουμε σταθερότητα, να μειώσουμε τη μεταβλητότητα και να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα των παραγωγών και των καταναλωτών μακροπρόθεσμα», κατέληξε ο Σαουδάραβας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v