Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τραμπ ζήτησε από τον Κόμι να σταματήσει την έρευνα για Φλιν

Υπόνοιες για παρακώλυση δικαιοσύνης έρχονται να προσθέσουν στο... δράμα του Λευκού Οίκου καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τραμπ ζήτησε από τον πρώην διευθυντή του FBI να εγκαταλείψει την έρευνα στον Μάικλ Φλιν.

Ο Τραμπ ζήτησε από τον Κόμι να σταματήσει την έρευνα για Φλιν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε τον Φεβρουάριο από τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμι να σταματήσει την έρευνα γύρω από τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg και η οποία έχει στα χέρια της αντίγραφο ενός υπομνήματος που έγραψε ο Κόμι μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.

Σύμφωνα με την πηγή, ο Κόμι δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Τραμπ, το οποίο έκανε μία μέρα αφότου απέλυσε τον Φλιν επειδή υποτίθεται ότι εξαπάτησε τον αντιπρόεδρο σχετικά με επαφές με τον Ρώσο πρέσβη. Ο πρώην διευθυντής του FBI ετοίμασε αναφορά αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ και έστειλε αντίγραφα του υπομνήματος στην ηγεσία του FBI και σε κάποιους από τους στενότερους συνεργάτες του.

«Ελπίζω να το αφήσεις αυτό να περάσει», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στον διευθυντή του FBI, σύμφωνα με την αναφορά που συνέταξε ο Κόμι.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε αυτή την εκδοχή της ιστορίας, έτσι όπως περιγράφηκε στο memo του Τζέιμς Κόμι. Σύμφωνα με ηλεκτρονική ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ «δεν ζήτησε ποτέ από τον κ. Κόμι ή από κανέναν άλλο να δώσει τέλος σε καμία έρευνα, περιλαμβανομένης οποιασδήποτε έρευνας που αφορά στον στρατηγό Φλιν» και η περιγραφή του υποτιθέμενου υπομνήματος «δεν είναι αληθής ή ακριβής απεικόνιση της συζήτησης μεταξύ του προέδρου και του κ. Κόμι».

Κανένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν έκανε επίσημα σχόλια στον άμεσο απόηχο της αποκάλυψης.

Η πηγή εξήγησε ότι ο Κόμι συνέταξε το memo με σκοπό να καταγράψει τη συζήτηση με τον Τραμπ, διότι θορυβήθηκε από το αίτημα του προέδρου, παρότι δεν το θεώρησε άμεση απειλή. Ο Τραμπ είπε στον διευθυντή ότι ο Φλιν είναι καλός άνθρωπος, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο Κόμι, ανέφερε αυτό το πρόσωπο.

Σε κάθε περίπτωση, οι Δημοκρατικοί κάνουν λόγο για «ισχυρές αποδείξεις παρακώλυσης της δικαιοσύνης», ενώ ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ σχολίασε πως «αν υπήρχε ένα τελευταίο καρφί στον τάφο ενός ανεξάρτητου εισαγγελέα, είναι αυτό (…) Και υπάρχουν κι άλλα πίσω από αυτό. Υπάρχουν κι άλλα υπομνήματα». Ο ίδιος και άλλα μέλη του κόμματός του τόνισαν πως ο Κόμι θα πρέπει να καταθέσει ενώπιον των βουλευτών, σχετικά με τη συζήτησή του με τον πρόεδρο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι… αρχίζουν να κουράζονται

Η αποκάλυψη βαθαίνει την πολιτική κρίση για τον Λευκό Οίκο, καθώς προκύπτει η πιθανότητα ο πρόεδρος να είχε παρεμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης, πράγμα που θεωρείται αξιόποινο αδίκημα. Η κυβέρνησή του ήδη τρεκλίζει από τις επικρίσεις μετά την απόλυση του Κόμι πριν από μια εβδομάδα, αλλά και από ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο Τραμπ αποκάλυψε ευαίσθητες και άκρως απόρρητες πληροφορίες σε δύο Ρώσους διπλωμάτες.

«Αν είναι αληθές, αυτό το υπόμνημα εγείρει ερωτήματα για το αν ο πρόεδρος αποπειράθηκε να επηρεάσει ή να παρακωλύσει την έρευνα του FBI που σχετίζεται με τον στρατηγό Φλιν», έγραψε ο Ρεπουμπλικανός Jason Chaffetz, πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Παράλληλα η αποκάλυψη αυξάνει την ένταση στις αγορές, οι οποίες ήδη αντιδρούσαν στις ανησυχίες για την κυβέρνηση του Τραμπ. Το δολάριο αμέσως αποδυναμώθηκε έναντι του γεν, ενώ απευθείας μετά την είδηση, τα futures του S&P 500 υποχώρησαν 0,3%, αφότου ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς υποχώρησε 0,1%.

Ωστόσο ακόμη και πριν από αυτή την τελευταία αποκάλυψη, βασικοί Ρεπουμπλικάνοι έδειχναν να κουράζονται με τα πολιτικά προβλήματα του προέδρου. Ο Ρόμπερτ Κόρκερ, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, σχολίασε τη Δευτέρα πως ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε «πτωτικό σπιράλ», ενώ ο συνήθως επιφυλακτικός Ρεπουμπλικάνος ηγέτης της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ δήλωσε την Τρίτη το πρωί ότι το κόμμα χρειάζεται «λιγότερο δράμα» από τον πρόεδρο.

Μερικοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν αρχίσει να πιέζουν για πιο έντονη έρευνα γύρω από τον Λευκό Οίκο. Μεταξύ των προτάσεων είναι και η δημιουργία μιας ειδικής επιτροπής του Κογκρέσου, που θα εστιάσει στον Τραμπ και τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v