Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύεται το πετρέλαιο με το βλέμμα στον ΟΠΕΚ

Το αμερικανικό αργό κερδίζει 0,81% στα 50,74 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,78% στα 54,03 δολάρια. Η αγορά αναμένει πως οι μεγάλοι παραγωγοί θα παρατείνουν ή ίσως και να βαθύνουν την Πέμπτη τη μείωση παραγωγής.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς τονώνονται από την πεποίθηση πως οι κορυφαίοι εξαγωγείς θα συμφωνήσουν αυτή την εβδομάδα να παρατείνουν ή ακόμη και να βαθύνουν τις μειώσεις στην παραγωγή.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,81% στα 50,74 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,78% και διαπραγματεύεται στα 54,03 δολάρια.

Οι τιμές έχουν ενισχυθεί από τις προσδοκίες πως η μείωση προσφοράς από παραγωγούς εντός και εκτός ΟΠΕΚ θα παραταθεί κατά έξι με εννέα μήνες, αντί να καλύψει μόνο το πρώτο μισό του χρόνου.

«Η απόφαση (να παραταθούν οι περικοπές) φαίνεται να είναι σχεδόν τελειωμένη υπόθεση», ανέφερε ο Bjarne Schieldrop, ανώτατος αναλυτής εμπορευμάτων στην SEB Market. «Φαίνεται να υπάρχει πολύ μεγάλη αρμονία στην ομάδα», εκτίμησε.

Σύμφωνα με πηγές, ενόψει της συνάντησης των παραγωγών στις 25 Μαΐου στη Βιέννη έχει συζητηθεί μέχρι και η πιθανότητα να μεγαλώσουν οι περικοπές.

Πάντως σύμφωνα με τον Schieldrop, βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή θα μπορούσαν να τονώσουν την αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου. «Αν μειώσεις την παραγωγή, αυτό έχει το τίμημά του. Παίρνεις κάτι βραχυπρόθεσμα, αλλά σου γυρίζει μπούμερανγκ μεσοπρόθεσμα, κάτι που σημαίνει περισσότερη παραγωγή το 2018 και το 2019», εξήγησε ο ειδικός, αναφερόμενος συγκεκριμένα στις ΗΠΑ.

Οι ανησυχίες για τον Τραμπ συνεχίζουν να στηρίζουν τον χρυσό, ο οποίος ενισχύεται ελαφρώς παρότι νωρίτερα σήμερα κινούνταν πτωτικά λόγω ανόδου στις ασιατικές μετοχές. Οι πολιτικές ανησυχίες γύρω από τον Αμερικανό πρόεδρο εκτιμάται πως θα συνεχίσουν να στηρίζουν το πολύτιμο μέταλλο, καθώς αυξάνουν την όρεξη για ασφαλή καταφύγια.

Το κίτρινο μέταλλο καταγράφει μικρή άνοδο της τάξης του 0,08% στα 1.254,60 η ουγγιά, ενώ το ασήμι ενισχύεται 0,77% και διαπραγματεύεται στα 16,925 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v