Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί το πετρέλαιο λόγω Τραμπ

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,72% στα 50,76 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 0,63% στα 53,53 δολάρια. Ο χρυσός κινείται σταθεροποιητικά, παρά την επίθεση στο Μάντσεστερ που άφησε δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε σήμερα την πώληση των μισών στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ, παρότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του μειώνουν την προσφορά για να συσφίξουν την αγορά.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,72% στα 50,76 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 0,63% και διαπραγματεύεται στα 53,53 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, το σχέδιο του Λευκού Οίκου προβλέπει πώληση των μισών από τα αμερικανικά αποθέματα έκτακτης ανάγκης από το 2018 μέχρι το 2027, προκειμένου να συγκεντρωθούν 16,5 δισ. δολάρια από τον Οκτώβριο του 2018.

Το σχέδιο προβλέπει, ακόμη, αύξηση της παραγωγής στην Αλάσκα.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού θα δοθεί στο Κογκρέσο την Τρίτη, ενώ αποτελεί απλή πρόταση και μπορεί να μην τεθεί σε εφαρμογή με την τρέχουσα μορφή του. Ωστόσο αποκαλύπτει τις ελπίδες της αμερικανικής κυβέρνησης σε επίπεδο πολιτικής, οι οποίες περιλαμβάνουν την αύξηση της αμερικανικής παραγωγής ενέργειας.

Το σχέδιο δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις μία ημέρα αφότου ο Τραμπ έφυγε από τη Σαουδική Αραβία, de facto ηγέτιδα του ΟΠΕΚ, μετά την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η πρόταση του Λευκού Οίκου αποτελεί έκπληξη, επιβεβαίωσε ο Oystein Berentsen, διευθυντής στην εταιρία trading πετρελαίου Strong Petroleum στη Σιγκαπούρη. Ωστόσο πρόσθεσε ότι στη διάρκεια μιας περιόδου 10 ετών, οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο μόνο σε περίπου 95.000 βαρέλια την ημέρα.

«Η ποσότητα δεν είναι τεράστια, αλλά δεν θα βοηθήσει τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας», σχολίασε ο ειδικός. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος, αν το σχέδιο εφαρμοστεί, θα είναι περισσότερο μακροπρόθεσμος, καθώς η διαδικασία προβλέπεται να διαρκέσει μια δεκαετία.

Τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο και ανέρχονται περίπου σε 688 εκατ. βαρέλια, δηλαδή ισούνται με την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μίας εβδομάδας.

Ο χρυσός κινείται σταθεροποιητικά, καθώς οι επενδυτές δεν κάνουν μεγάλες κινήσεις μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22 ενήλικες και παιδιά και τραυματίστηκαν πάνω από 50 άνθρωποι.

Το κίτρινο μέταλλο υποχωρεί ελάχιστα, κατά 0,1% σε 1.260,20 δολάρια η ουγγιά. Πτωτικά κινείται και το ασήμι, κατά 0,44% σε 17,115 δολάρια.

«Αυτή τη στιγμή, οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων είναι σχετικά ήρεμες, παρά τα τραγικά νέα από το Μάντσεστερ της Αγγλίας», εξήγησε ο Edward Meir, αναλυτής στην INTL FCStone.

«Υποψιαζόμαστε ότι ο χρυσός θα ανταποκριθεί πιο δυνατά όσο θα προχωρά η σημερινή διαπραγμάτευση, καθώς αρχίσουν να εγείρονται ξανά γεωπολιτικές εντάσεις», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v