Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιορισμένη άνοδος για το πετρέλαιο

Το αμερικανικό αργό διαμορφώνεται στα 44,74 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,30% στα 47,14 δολάρια το βαρέλι. Υποχωρούν ο χρυσός και το ασήμι.

Ελαφριά άνοδο εμφανίζει το πετρέλαιο, το οποίο νωρίτερα σήμερα κινούνταν πτωτικά και κυμαινόταν κοντά στα χαμηλότερά του εδώ και επτά μήνες. Το εμπόρευμα «δυσκολεύεται» λόγω των υψηλών παγκόσμιων αποθεμάτων και εξαιτίας αμφιβολιών για την ικανότητα του ΟΠΕΚ να εφαρμόσει τις μειώσεις παραγωγής που έχει υποσχεθεί.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται μόλις 0,02% στα 44,74 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,30% και διαπραγματεύεται στα 47,14 δολάρια το βαρέλι.

Οι δύο ποικιλίες αναφοράς βρέθηκαν σήμερα κοντά στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, οπότε ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά οι μειώσεις παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του.

Επιπλέον, το Brent και το αμερικανικό αργό υποχώρησαν πάνω από 12% από τις 25 Μαΐου, όταν η συμφωνία των μεγάλων παραγωγών παρατάθηκε για εννέα μήνες ακόμη, μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2018, αντί να λήξει αυτό τον μήνα όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

«Οι εξαγωγές του ΟΠΕΚ μέχρι στιγμής φέτος έχουν μειωθεί μόνο κατά 0,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τη βάση του Οκτωβρίου του 2016», τόνισαν αναλυτές της AB Bernstein σε έκθεση προς τους πελάτες.

«Η ανάπτυξη της παραγωγής στη Λιβύη και τη Νιγηρία και οι συνεχιζόμενες προσθήκες εξεδρών από τις Ηνωμένες Πολιτείες ολοκληρώνουν την εικόνα, εγείροντας αμφιβολίες για τη στρατηγική του ΟΠΕΚ. Για να επιστρέψουν τα αποθέματα του ΟΟΣΑ σε ομαλοποιημένα επίπεδα, χρειάζεται ο ΟΠΕΚ να μειώσει κατά 34 εκατ. βαρέλια τον μήνα ή κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια για τους επόμενους 10 μήνες. Αυτό δείχνει δύσκολο», σχολίασαν οι αναλυτές στο κείμενό τους.

Στο μεταξύ η IEA προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα πως η προσφορά πετρελαίου θα ξεπεράσει τη ζήτηση και την επόμενη χρονιά, παρότι η κατανάλωση θα αγγίξει τα 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα για πρώτη φορά.

Πτωτικά κινείται ο χρυσός. Νωρίτερα σήμερα το κίτρινο μέταλλο κατάφερε να απομακρυνθεί από τα χαμηλά σχεδόν τριών εβδομάδων που άγγιξε κατά την προηγούμενη διαπραγμάτευση, χάρη στα κάπως απογοητευτικά αμερικανικά οικονομικά στοιχεία και σε μια πτώση στις ασιατικές μετοχές λόγω ρεπορτάζ πως ο Ντόναλντ Τραμπ ερευνάται για παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης.

Ο χρυσός υποχωρεί σημαντικά, κατά 1,05% στα 1.262,50 δολάρια η ουγγιά. Το ασήμι καταγράφει πτώση της τάξης του 1,64% και διαπραγματεύεται στα 16,855 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v