Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά σε χαμηλά για το έτος παραμένει το πετρέλαιο

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,47% στα 44,67 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,75% στα 47,27 δολάρια. Το πετρέλαιο οδεύει προς τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση. Ανοδικά ο χρυσός και το ασήμι.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες απομακρύνονται αλλά παραμένουν κοντά στα χαμηλότερά τους για το 2017. Ο μαύρος χρυσός οδεύει προς τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση, καθώς η συνεχιζόμενη υπερπροσφορά επηρεάζει τις ποικιλίες αναφοράς παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να στηρίξει την αγορά αργού.

Σήμερα το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,47% στα 44,67 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,75% και διαπραγματεύεται στα 47,27 δολάρια το βαρέλι.

«Η αγορά πήρε μια ανάσα χθες και προσπαθεί να ανακάμψει κάπως σήμερα το πρωί. Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι αισιόδοξο (bullish)», επεσήμανε ο Tamas Varga, αναλυτής στην PVM Oil Associates.

Και οι δύο ποικιλίες παραμένουν περίπου 13% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδά τους στα τέλη Μαΐου, οπότε οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ και οι εταίροι τους ανακοίνωσαν την παράταση της ιστορικής τους συμφωνίας για μείωση παραγωγής μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Η αυξανόμενη παραγωγή πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπονομεύει τον αντίκτυπο των προσπαθειών του καρτέλ. «Θα είναι δύσκολο να έχουμε ράλι, εκτός κι αν υπάρξει κάποια διακοπή ή κάποια νέα από τον ΟΠΕΚ», εξήγησε ο Olivier Jakob, επικεφαλής στην PetroMatrix.

Παράλληλα η ανάκαμψη της παραγωγής από τη Λιβύη και τη Νιγηρία -και οι δύο μέλη του ΟΠΕΚ που έχουν εξαιρεθεί από τη συμφωνία- και οι υψηλότερες εξαγωγές και παραγωγή από τη Ρωσία, επίσης συνδράμουν τον συνεχιζόμενο κορεσμό.

Σύμφωνα με πηγές από τη βιομηχανία και υπολογισμούς του Reuters, η Ρωσία -παραγωγός εκτός ΟΠΕΚ αλλά με συμμετοχή στις περικοπές- αναμένεται να εξάγει 61,2 εκατ. τόνους μέσω αγωγών πετρελαίου το τρίτο τρίμηνο (περίπου πέντε εκατ. βαρέλια/ημέρα) έναντι 60,5 εκατ. τόνων το δεύτερο τρίμηνο.

Αν προστεθούν και οι ρωσικές αποστολές με δεξαμενόπλοια, οι συνολικές εξαγωγές της χώρας πιθανώς θα είναι περισσότερες από εννέα εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Στο μεταξύ συνεχίζουν να αυξάνονται οι αμερικανικές εξέδρες πετρελαίου σε λειτουργία: «Το πετρέλαιο είναι απίθανο να βρει ‘’παρηγοριά’’ και μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τη σημερινή καταμέτρηση εξεδρών της Baker Hughes να αναμένεται να εμφανίσει εβδομαδιαία αύξηση στις εξέδρες σε λειτουργία», εκτίμησε ο Jeffrey Halley, ανώτατος αναλυτής αγορών στην OANDA στη Σιγκαπούρη.

Ανοδικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός ενισχύεται 0,27% στα 1.258 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,38% και διαπραγματεύεται στα 16,78 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v