Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη για τα 45 δολάρια δίνει το Brent

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,40% στα 42,70 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,58% στα 45,08. Η ποικιλία βρέθηκε νωρίτερα κάτω του ψυχολογικού ορίου, ανοίγοντας την όρεξη για καταφύγια και τονώνοντας τον χρυσό.

Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο και μετά βίας το Brent ξεπερνά τα 45 δολάρια, αν και χθες και νωρίτερα σήμερα υποχωρούσε πολύ, με την ποικιλία να έχει βρεθεί κάτω του ψυχολογικού ορίου για πρώτη φορά φέτος.

Αυτή τη στιγμή το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,40% στα 42,70 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,58% και διαπραγματεύεται στα 45,08 δολάρια.

Σήμερα το πρωί ο μαύρος χρυσός βρέθηκε σε χαμηλά πολλών μηνών, καθώς οι traders χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα του ΟΠΕΚ να εξισορροπήσει την αγορά. Χθες το πετρέλαιο βρέθηκε σε χαμηλά 10 μηνών.

Πολλοί traders πιστεύουν ότι η βουτιά θα σταματήσει μόνο όταν οι Αμερικανοί παραγωγοί αποφασίσουν να επιβραδύνουν τα σχέδια επέκτασης ή όταν η Σαουδική Αραβία συμφωνήσει σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στην προσφορά.

Οι τιμές έχουν πλέον υποχωρήσει άνω του 20% από τις αρχές της φετινής χρονιάς, με το Brent να οδεύει προς το χειρότερο πρώτο εξάμηνο από το 1997 και τις μετοχές των εταιριών ενέργειας να δέχονται ισχυρό πλήγμα.

Το sell off έχει επιταχυνθεί από τα τέλη Μαΐου, οπότε ο ΟΠΕΚ παράτεινε την ιστορική του συμφωνία, ενώ οι Αμερικανοί παραγωγοί επιταχύνουν τον ρυθμό εξόρυξης και δείχνουν πως μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε έναν κόσμο όπου το πετρέλαιο διαπραγματεύεται κάτω των 50 δολαρίων.

«Η αγορά "λέει" κάποια πράγματα», σημειώνει σύμφωνα με τους Financial Times ο Gary Ross, υπεύθυνος για το πετρέλαιο στην Pira Energy Group, μονάδα της S&P Global Platts. «Οι αμερικανικές εξέδρες πετρελαίου χρειάζεται να σταματήσουν να αυξάνονται και να αρχίσουν να μειώνονται, και ουρλιάζει στον ΟΠΕΚ πως αυτοί οι παραγωγοί πρέπει να μειώσουν κι άλλο», εξηγεί.

Στο μεταξύ τα αποθέματα διογκώθηκαν τόσο πολύ στη διάρκεια της τριετούς βουτιάς στο πετρέλαιο -κάτι που ξεκίνησε από την απόπειρα της Σαουδικής Αραβίας να βάλει φρένο στην ανάπτυξη ανταγωνιστών όπως οι ΗΠΑ-, που οι traders επισημαίνουν την αναγκαιότητα τα αποθέματα να υποχωρήσουν ραγδαία.

«Πιστεύουμε πως το αίσθημα πιθανότατα παραμένει υπερβολικά απαισιόδοξο», συνόψισε ο Paul Horsnell, αναλυτής στη Standard Chartered.

Ανοδικά κινείται ο χρυσός για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς στηρίζεται από την αποδυνάμωση του δολαρίου και των αποδόσεων των αμερικανικών Treasuries. Το κίτρινο μέταλλο στηρίζεται και από μια όρεξη αποφυγής των ρίσκων, εν μέσω αδύναμων τιμών του πετρελαίου.

Ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,45% και διαπραγματεύεται στα 1.251,40 δολάρια η ουγγιά. Το ασήμι ενισχύεται ακόμη περισσότερο, κατά 0,92%, στα 16,525 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v