Χαμηλότερα οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

Νέα προσπάθεια κάνει σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας να αγοράσει ομόλογα. Μειώθηκαν οι αγορές τίτλων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του QE. Η προσοχή στραμμένη και στη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed και της ΕΚΤ.

Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, εν όψει της νέας απόπειρας της Τράπεζας της Αγγλίας να αγοράσει μακροπρόθεσμα ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων της.

Την περασμένη εβδομάδα η Βρετανία δεν κατάφερε να αγοράσει όσα ομόλογα είχε θέσει ως στόχο, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι αποδόσεις όλων των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως η αποτυχία αυτή δείχνει την απροθυμία των επενδυτών να πουλήσουν ομόλογα με πιο μακροπρόθεσμες λήξεις που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις, υποδηλώνοντας πως η έλλειψη ομολόγων ίσως αποτελέσει πρόβλημα για το πρόγραμμα της βρετανικής κεντρικής τράπεζας.

Το πρόβλημα αυτό, όμως, εκτιμάται πως δεν θα είναι τόσο έντονο σήμερα, καθώς η βρετανική κυβέρνηση προγραμματίζει αύριο δημοπρασία ομολόγων 30ετούς διάρκειας, που ίσως κάνουν τους επενδυτές πιο πρόθυμους να «αποχωριστούν» τα παλιά τους αποθέματα για να κάνουν χώρο για νέα ομόλογα.

Εν τω μεταξύ, χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσιοποίησε στοιχεία για τις αγορές ομολόγων της, στο πλαίσιο του QE. Αναλυτές της ING σημειώνουν πως οι αγορές τίτλων της ΕΚΤ θα διαμορφωθούν στα 61 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, σημαντικά χαμηλότερα από τον στόχο των 80 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι αυτήν την εβδομάδα δημοσιοποιούνται τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς bund διαμορφώνεται στο -0,085%, του βρετανικού gilt στο 0,52%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 1,06%, του ισπανικού στο 0,93% και του πορτογαλικού στο 2,69%. Στο 8,12% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, στο 9,06% του 5ετούς και στο 7,69% του 3ετούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v