Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Yellen αυξάνει τις πιέσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα

Το "παράθυρο" της Yellen για "μερικές" αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων, τα επόμενα δύο χρόνια, δημιουργεί πιέσεις στην ΕΚΤ για το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Συνεχίζεται η άνοδος στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, καθώς οι χθεσινές δηλώσεις της Janet Yellen θεωρείται ότι αυξάνουν τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη χαλαρή νομισματική της πολιτική.

Χθες, η επικεφαλής της Fed προειδοποίησε για «άσχημη έκπληξη», αν οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής περιμένουν υπερβολικά πολύ για να αυξήσουν τα επιτόκια, ενώ προέβλεψε «μερικές» μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων τα επόμενα δύο χρόνια, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι αποδόσεις των γερμανικών, ολλανδικών και φινλανδικών τίτλων αγγίζουν υψηλό μήνα, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ, σε μια περίοδο που ορισμένα μέλη της ΕΚΤ ζητούν τον πρόωρο τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως η Τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική.

Η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ θα επικεντρωθεί στον αν «η ΕΚΤ αναγνωρίζει πως οι προοπτικές του πληθωρισμού είναι πιο ισορροπημένες, εκτίμηση που το συμβούλιο της ΕΚΤ δεν έχει δώσει από τον Αύγουστο του 2014», σχολίασε ο David Kohl της Julius Baer.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund ενισχύεται στο 0,37%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 2,01%, του ισπανικού στο 1,49% και του πορτογαλικού στο 3,83%, ενώ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 7,11%, του 5ετούς στο 7,42% και του 3ετούς στο 7,25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v