Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπό πίεση τα ευρωπαϊκά ομόλογα

Οι ανησυχίες για πρόωρες εκλογές στην Ιταλία και οι προσδοκίες για πολιτικές που θα δώσουν ώθηση στον πληθωρισμό και στην ανάπτυξη των ΗΠΑ, κρατούν κοντά σε υψηλό έτους τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων.

Τη χειρότερη εβδομάδα τους από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζουν τα γερμανικά ομόλογα, καθώς η πρώτες ημέρες του Τραμπ στο «τιμόνι» των ΗΠΑ πυροδοτούν προσδοκίες για πολιτικές που θα δώσουν ώθηση σε πληθωρισμό και ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ισχυρές πιέσεις έχουν δεχθεί και τα ιταλικά ομόλογα, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για πρόωρες εκλογές στη χώρα, αυξάνοντας το πολιτικό ρίσκο για την Ευρώπη εν όψει και των εκλογών σε Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία.

Νωρίτερα, η Handelsblatt μετέδωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Κομισιόν και ΕΚΤ ετοιμάζουν κάποιου είδους ευρωομόλογο, με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να "απαντά" πως εξακολουθεί να απορρίπτει την ιδέα, εκφράζοντας παράλληλα αμφιβολία για το αν θα υπήρχε επαρκής ζήτηση.

Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες για ανάκαμψη της ανάπτυξης και του πληθωρισμού στην Ευρώπη οδηγούν σε αύξηση των αιτημάτων προς την ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περιστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund κινείται στο 0,47%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 2,24%, του ισπανικού στο 1,57% και του πορτογαλικού στο 4,10%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 7,61% και του τίτλου λήξεως το 2019 στο 7,33%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v