Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από το 8% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς!

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ξεπέρασε το ορόσημο του 8% και διαμορφωνόταν λίγο νωρίτερα στο 8,03%. Ανοδικά τα yields των υπολοίπων ευρωπαϊκών ομολόγων, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυο μηνών κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, εν μέσω ανησυχιών για τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, μπαίνοντας σε πορεία καταγραφής του χειρότερου εβδομαδιαίου sell-off των τελεταύων 12 μηνών.

Οι πιέσεις ξεκίνησαν μετά το Eurogroup και τη νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ενώ σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ξεπέρασε το ορόσημο του 8% και διαμορφωνόταν λίγο νωρίτερα στο 8,03%. Σημειώνεται πως πριν το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, το yield του 10ετούς υποχωρούσε κάτω από το 7%.

Η απόδοση του 2ετούς τίτλου κινείται επίσης ανοδικά, στο 9,4%. 

Την ίδια στιγμή, μεγάλη ανοδική κίνηση πραγματοποιούν και τα ασφάλιστρα κινδύνου των τίτλων, τα CDS, στις 1.011 μονάδες βάσης. 

Όπως σχολίαζε στους Financial Times ο Marc Chandler της BBH, η αγορά αντιδρά "βίαια στο νέο γύρο ακροσφαλούς διπλωματίας". "Ο χρόνος δουλεύει ενάντια στην Ελλάδα. Οι εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία δεν παρέχουν ένα περιβάλλον που να συμβάλει στις συναινέσεις, και η λαϊκή στήριξη για την Ελληνική κυβέρνηση διολισθαίνει".

Σε υψηλότερο επίπεδο οι αποδόσεις και των υπολοίπων ομολόγων της ευρωζώνης, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου, ο οποίος ξεπέρασε τις εκτιμήσεις και διαμορφώθηκε στο 1,8%. 

Οι ενδείξεις αυτές της οικονομικής ανάκαμψης μειώνουν την ανάγκη για νομισματική στήριξη, αυξάνοντας παράλληλα τη διάθεση για τίτλους υψηλότερου ρίσκου. 

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται στο 0,46%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 2,27%, του ισπανικού στο 1,60% και του πορτογαλικού στο 4,13%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v