Το κυβερνητικό «λουκέτο» δεν τρόμαξε τη Wall Street

Κέρδη στη Wall παρόλο που οι κυβερνητικές υπηρεσίες κατέβασαν ρολά για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια στις ΗΠΑ. Προσωρινό κρίνουν το πρόβλημα οι επενδυτές. Βουτιά 3,1% για χρυσό, κάτω από τα 1,300 δολ./oz. Νέα πτώση για το πετρέλαιο. Σε χαμηλό 8 μηνών το δολάριο.

Ανοδικά κινήθηκε η Wall καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η μερική παύση δημόσιων υπηρεσιών της κυβέρνησης θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην ευρύτερη οικονομική θέση της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην περεταίρω χρηματοδότηση του νέου δημοσιονομικού έτους που ξεκινούσε από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, προκαλώντας προσωρινό «λουκέτο σε κυβερνητικές υπηρεσίες για πρώτη φορά τα τελευταία 17 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο το κόστος από το κλείσιμο βασικών λειτουργιών της κυβέρνησης των ΗΠΑ υπολογίζεται σε 10 δισ. δολάρια την εβδομάδα.

Επιπλέον, εξαιτίας του «λουκέτου» δεν θα κοινοποιηθούν την Παρασκευή τα κρίσιμα στοιχεία για την ανεργία Σεπτεμβρίου, που ενδεχομένως να ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, ο δείκτης μεταποίησης ISM ανήλθε σε υψηλό έτους τον Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα στις 56,2 μονάδες έναντι 55,7 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν ο δείκτης να υποχωρήσει στις 55 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της Ford Motor Co. ενισχύθηκε 1,8% μετά την ανακοίνωση αύξησης κατά 5,7% στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ.

Αντίστοιχα και ο τίτλος της Apple κινήθηκε ανοδικά 2,1% καθώς ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Carl Icahn, υποστήριξε στο Twitter ότι πιέζει σκληρά για την εφαρμογή προγράμματος επαναγοράς μετοχών της τάξεως των 150 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι ο Carl Icahn ήδη κατέχει 1 δισ. μετοχές του ομίλου.

Στη Wall, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,41% στις 15.191,70 μονάδες, ο S&P κινήθηκε ανοδικά 0,80% στις 1.695,00 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 1,23% στις 3.817,98 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 4,08 δολ. με άνοδο 0,8% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχώρησε 1,4% στα 29,46 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό 8 μηνών έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3561 δολ. Αντίστοιχα πτωτικά κινήθηκε το αμερικανικό νόμισμα και σε σχέση με το γεν στα 97,89.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε για πρώτη φορά μετά από τρεις ημέρες διαδοχικής πτώσης. Συγκεκριμένα το 10ετές κινήθηκε ανοδικά κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,63%.

Στην αγορά των εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,4% στα 101,92 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 3,1% στα 1.286 δολ./oz

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v