Deals και οικονομία δίχασαν τη Wall Street

Μικρή άνοδος για Dow και S&P με στήριξη από τα επιχειρηματικά deals. Πτώση για Nasdaq. Απογοήτευσε η στεγαστική αγορά. Στο επίκεντρο η επικείμενη συνεδρίαση της Fed. Προβληματίζουν οι δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις. "Αλμα" 24,8% για τη Family Dollar Stores.

Με μικτές τάσεις κινήθηκε σήμερα η Wall Street εν αναμονή της διήμερης συνεδρίασης της Fed. Σύμφωνα με τους αναλυτές, την Τετάρτη αναμένεται να αποφασιστεί νέα μείωση κατά 10 δισ. δολ. στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Σημειώνεται ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον σε Dow και S&P, τονώθηκε από την έντονη επιχειρηματική κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στις ΗΠΑ.

Ωστόσο προβληματίζουν τους επενδυτές οι δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις καθώς συνεχίζεται η κρίση στην Ουκρανία, οι πιέσεις που ασκούνται στο Ισραήλ για εκεχειρία στη Γάζα δεν φέρνουν αποτέλεσμα και στη Λιβύη, οι Αμερικανοί υποχρεώθηκαν να αποσυρθούν από την περιοχή λόγω της εμφύλιας διαμάχης. Στο μεταξύ εντείνονται οι συγκρούσεις σε Συρία και Ιράκ.

Στη Wall, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,13% στις 16.982,59 μονάδες, ο S&P έκλεισε με κέρδη μόλις 0,03% στις 1.978,91 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,11% στις 4.444,91 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της φαρμακευτικής AcelRx "βούλιαξε" 41% μετά τη γνωστοποίηση ότι πειραματικό της φάρμακο δεν έλαβε άδεια εμπορικής χρήσης από την αρμόδια επιτροπή στις ΗΠΑ.

Στον αντίποδα, ο τίτλος της Trulia Inc. ενισχύθηκε 14,8% μετά τη συμφωνία εξαγοράς της από την Zillow έναντι 3,5 δισ. δολαρίων.

Αντίστοιχα και η μετοχή της Family Dollar Stores εκτοξεύτηκε 24,8% καθώς ανακοινώθηκε η εξαγορά του ομίλου από την Dollar Tree έναντι 8,5 δισ. δολαρίων.

Από πλευράς οικονομικών στοιχείων, περιορισμένο αντίχτυπο είχε η μείωση του δείκτη επικείμενων πωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ ο οποίος υποχώρησε στις 102,7 μονάδες τον Ιούνιο από 103,8 τον προηγούμενο μήνα.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 3,48 δολ., σημειώνοντας πτώση 0,3% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχύθηκε 0,4% στα 22,46 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ μετά από επτά διαδοχικές ημέρες ανόδου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3439 δολ. Επιπλέον το δολάριο κινήθηκε με μικρές διακυμάνσεις σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στα 101,87 γεν.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,49% και αντίστοιχα η απόδοση του 2ετούς κατά μία μονάδα στο 0,5%

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,4% στα 101,68 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,05% στα 1.306 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v