Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στη Ρωσία

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Wall Street. Προβλημάτισαν οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Καλά τα εταιρικά αποτελέσματα και τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Στο επίκεντρο η συνεδρίαση της Fed. Πτώση 3,7% για τη UPS. Σε νέο υψηλό έτους το δολάριο.

Πτώση σημείωσε η Wall Street με αφορμή την επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Ε.Ε. και από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο ο πρόεδρος Obama επισήμανε στην ομιλία του -λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης στη Wall- ότι οι νέες κυρώσεις δε σημαίνουν έναρξη ενός νέου ψυχρού πολέμου με τη Ρωσία.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί στο ευρύτερο γεωπολιτικό πεδίο, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα στη Wall Street τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα και τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η διήμερη συνεδρίαση της Fed που ξεκίνησε σήμερα. Μεταξύ άλλων αναμένεται την Τετάρτη να ανακοινωθεί νέα μείωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων κατά 10 δισ. δολ.

Στη Wall, o Dow Jones υποχώρησε 0,42% στις 16.912,11 μονάδες, ο S&P έκλεισε με πτώση 0,45% στις 1.969,95 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,05% στις 4.442,70 μονάδες.

Στο μέτωπο της οικονομίας, αρχικά θετικό αντίχτυπο στην χρηματιστηριακή αγορά προκάλεσε η άνοδος του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε υψηλό επτά ετών καθώς ανήλθε στις 90,9 μονάδες τον Ιούλιο έναντι 86,4 τον προηγούμενο μήνα.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, οι μετοχές των Masco Corp. (+7,1%) και Merck & Co (1,5%) ενισχύθηκαν σημαντικά μετά την ανακοίνωση κερδοφορίας πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στον αντίποδα ο τίτλος της UPS υποχώρησε 3,7% καθώς η διοίκηση προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεων κερδοφορίας για το έτος.

Σημειώνεται ότι έως σήμερα το 78% των εισηγμένων έχουν ανακοινώσει κέρδη πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και το 65%, καλύτερες των αναμενόμενων πωλήσεις, σύμφωνα με το Bloomberg.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 3,40 δολ., σημειώνοντας πτώση 2,3% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχύθηκε 2% στα 23,92 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται σε νέο υψηλό έτους έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3413 δολ. Επιπλέον το δολάριο κινήθηκε ανοδικά 0,25% και σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στα 102,10 γεν.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,47% και αντίστοιχα η απόδοση του 30ετούς κινήθηκε ανοδικά κατά τρεις μονάδες στο 3,23%

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,8% στα 100,84 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% στα 1.300 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v