Ώθηση στη Wall Street από την οικονομία

Θετικό το κλίμα στη Wall Street, με το βλέμμα στο Ουκρανικό μέτωπο αλλά και στα στιβαρά εγχώρια μακροοικονομικά στοιχεία. Άνοδος και στην Ευρώπη. Κάτω από τα 1.300 δολάρια υποχωρεί ο χρυσός. Οριακά κέρδη για το πετρέλαιο.

Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται η αμερικανική αγορά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς οι εξελίξεις στο Ουκρανικό και τη Μέση Ανατολή, καθώς και οι εγχώριες μακροοικονομικές ανακοινώσεις βελτιώνουν το κλίμα.

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,63% ή κατά 104 μονάδες στις 16.754 μονάδες, ο Nasdaq εμφανίζει κέρδη 0,92% στις 1.962 μονάδες ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,78% στις 4.476 μονάδες.

Στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις της ημέρας, οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν τον Ιούλιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αλλά μόλις κατά 0,1%.

Παράλληλα, ο δείκτης μεταποίησης Empire State υποχώρησε στο 14,7 τον Αύγουστο μετά τα υψηλά τετραετίας του Ιουλίου. Οι αναλυτές περιμένουν ακόμη την μέτρηση του καταναλωτικού κλίματος τον Αύγουστο από το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν.

Η Federal Reserve ανακοίνωσε νωρίτερα αύξηση 0,4% στη βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ τον Ιούλιο. Η εκτίναξη της παραγωγής αυτοκινήτων κατά 10,1% στο μήνα συνέβαλε τα μέγιστα στην άνοδο του δείκτη για έκτο συνεχόμενο μήνα.

Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος που υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν υποχωρεί στο 79,2 τον Αύγουστο από 81,8 τον προηγούμενο μήνα. 

Στο γεωπολιτικό μέτωπο, η χθεσινή δέσμευση του Βλαντιμίρ Πούτιν για ειρηνευτικές πρωτοβουλίες αλλά και η νέα εκεχειρία στο Ισραήλ καθυσυχάζουν τους επενδυτές, που βλέπουν την τιμή του πετρελαίου και της βενζίνης να αποκλιμακώνονται.

Κέρδη εμφανίζει ο τίτλος της Estee Lauder μετά την ανακοίνωση υψηλότερων κερδών σε σχέση με τις προβλέψεις.

Άνοδος άνω του 20% για τον τίτλο της Monster Beverage μετά την ανακοίνωση ότι η Coca Cola απέκτησε μερίδιο 17% στην εταιρία έναντι 2,15 δις. δολαρίων στο πλαίσιο μακροχρόνιας συμφωνίας.

Ισχυρά κέρδη και για τον τίτλο της Achillion Pharmaceuticals με υψηλό όγκο, μετά τα θετικά τεστ στο sovaprevir, το πειραματικό φάρμακο για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C.

Άνοδος και για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να ενισχύεται 0,73% στις 6.734 μονάδες, τον Dax να εμφανίζει κέρδη 0,9% στις 9.307 μονάδες και τον CAC 40 στο Παρίσι να ενισχύεται 1,05% στις 4.249 μονάδες.

Σημαντική πτώση για το χρυσό, κατά 22 δολάρια ή 1,65% στα 1.295 δολάρια την ουγκιά.

Ήπια άνοδος για το πετρέλαιο, στα 95,95 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος το γεν οδεύει σε εβδομαδιαία πτώση έναντι του ευρώ και του δολαρίου ενώ με μικρές διακυμάνσεις κινείται η ισοτιμία ευρώ- δολαρίου στο 1,3368. 

Γιώργος Φλώκας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v