Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Χονγκ Κονγκ προβλημάτισε τη Wall Street

Μικρές απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες στη Wall Street. Στο επίκεντρο των ανησυχιών οι βίαιες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ. Ικανοποίησαν οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ. Πτώση 2% για τη μετοχή της Alibaba. Κάτω από τα 1,27 δολ. παραμένει το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων δύο μηνών για τον S&P καθώς οι μαζικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ ήρθαν να προστεθούν στις ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε Ιράκ και Ουκρανία.

Οι δυσμενείς εξελίξεις στην Ασία προκάλεσαν νέα εκτίναξη του δολαρίου σε υψηλό Νοεμβρίου 2012 (22 μηνών) έναντι του ευρώ καθώς και σημαντικές πιέσεις στα χρηματιστήρια διεθνώς.

O Dow Jones υποχώρησε 0,25% στις 17.071,22 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 0,26% στις 1,977,80 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,14% στις 4.505,85 μονάδες.

Από πλευράς εγχώριων οικονομικών στοιχείων, η καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ τον Αύγουστο αυξήθηκε 0,5% έναντι μηδενικής μεταβολής τον προηγούμενο μήνα.

Στον αντίποδα οι μεταπωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν 1% τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, υποχωρώντας από το υψηλό 11 μηνών του Ιουλίου.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει ο χρόνος αύξησης των επιτοκίων από τη Fed. O Κεντρικός Τραπεζίτης Charles Evans υποστήριξε σήμερα ότι θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός (μετά το καλοκαίρι) προκειμένου η Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων χωρίς να προκαλέσει παρενέργειες στις χρηματαγορές.

Στο μέτωπο των μετοχών, πιέσεις ασκήθηκαν στον τεχνολογικό κλάδο με τους τίτλους των Yahoo και Alibaba να υποχωρούν 0,3% και 2%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 2,96 δολ., σημειώνοντας πτώση 2,3% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola ενισχύθηκε 0,5% στα 21,69 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό 22 μηνών έναντι του δολαρίου στο 1,2664. Ωστόσο αργότερα οι πιέσεις περιορίστηκαν και η ισοτιμία διαμορφώθηκε στο 1,2691. Επιπλέον, το δολάριο κινήθηκε με μικρές διακυμάνσεις σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στα 109,35 γεν.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,49%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ανοδικά 1%, στα 94,49 δολ. ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,2% στα 1.218 δολ./οz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v