Χονγκ Κονγκ: Κλείνουν τράπεζες και εμπορικά καταστήματα

Τα υποκαταστήματα τραπεζών που προσφέρουν εξω-χρηματιστηριακές υπηρεσίες, καθώς και τα μηχανήματα καταθέσεων και ΑΤΜ, δεν λειτουργούν επίσης σε πολλά τμήματα της επικράτειας.

Χονγκ Κονγκ: Κλείνουν τράπεζες και εμπορικά καταστήματα

Πολλές μεγάλες και μικρότερες τράπεζες, καθώς και πολλά εμπορικά καταστήματα, διέκοψαν την λειτουργία τους στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ, εξαιτίας των μαζικών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, που έχουν λάβει βίαιες διαστάσεις.

Τα υποκαταστήματα τραπεζών που προσφέρουν εξω-χρηματιστηριακές υπηρεσίες, καθώς και τα μηχανήματα καταθέσεων και ΑΤΜ, δεν λειτουργούν επίσης σε πολλά τμήματα της επικράτειας.

Αρκετές επιχειρήσεις, έχουν συμβουλεύσει τους εργαζόμενούς τους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να δουλέψουν από εκεί ή να μεταβούν σε περιφερειακά υποκαταστήματα.

Η Standard Chartered, η HSBC, η PLC,Bank of East Asia, η Bank of China Hong Kong και η China CITIC Bank International, περιλαμβάνονται στις μεγάλες τράπεζες που έχουν διακόψει την λειτουργία των υποκαταστημάτων τους στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ καθώς και στο λιμάνι Βικτόρια.

Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιούν κινητοποιήσεις από το σαββατοκύριακο, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν βίαιη εξέλιξη με συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία «απάντησε» με δακρυγόνα.

Η κεντρική τράπεζα του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι 29 τραπεζικά υποκαταστήματα, γραφεία ή ΑΤΜ των 17 τραπεζών της νήσου, έχουν πληγεί από τις διαδηλώσεις.

Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές ανά τον πλανήτη επηρεάζονται αρνητικά από τις εξελίξεις σε αυτό τον βασικό ασιατικό οικονομικό κόμβο, ενώ το δολάριο εκτινάσσεται σε πολυετή υψηλά έναντι γεν και ευρώ.

Από τo σαββατοκύριακο, χιλιάδες διαδηλωτές έχουν αποκλείσει τμήματα της πόλης, για να ασκήσουν πίεση στην κινεζική κυβέρνηση να παραδώσει πλήρεις δημοκρατικές εξουσίες στην πρώην βρετανική αποικία.

Οι διαδηλωτές έχουν εξαπλωθεί σε τρία από τα σημαντικότερα εμπορικά τετράγωνα του Χονγκ Κονγκ και μπροστά σε κυβερνητικά κτήρια.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει πολλούς γύρους με δακρυγόνα εναντίον του πλήθους, αλλά οι διαδηλωτές δεν υποχωρούν και πολλοί από αυτές διανυκτερεύουν και διαμένουν στους δρόμους.

Η πολιτική αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ θεωρείται η χειρότερη που έχει βιώσει η νήσος από το 1997, που η Κίνα επανάκτησε τον έλεγχο της επικράτειας από την Βρετανία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v