Πτώση 220 μονάδων για τον Dow Jones λόγω macro

Η αρνητική διόρθωση στα μακροοικονομικά μεγέθη, οδηγεί σε απώλειες το αμερικανικό χρηματιστήριο, με έντονες πιέσεις στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq. "Λυγίζει" 3% η μετοχή της Apple. Ανατράπηκαν τα πρωινά κέρδη στις ευρωαγορές, παραμένει σε χαμηλό 2ετίας το ευρώ.

Μικτά πρόσημα επικρατούν στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά την ανακοίνωση στοιχείων για την αμερικανική οικονομία που έδειξαν αρνητική «διόρθωση» στην απασχόληση και τις επενδύσεις μετά τις εκτινάξεις του προηγούμενου μήνα.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,46% στις 16.957 μονάδες, ο S&P κινείται 1,52% χαμηλότερα στις 1.967 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 1,87% χαμηλότερα στις 4.470 μονάδες.

Τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 12.000 την περασμένη εβδομάδα στην αμερικανική οικονομία, αλλά παρά την μικρή άνοδο, τα μεγέθη παραμένουν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ ετών.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών βούλιαξαν με το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία (-18,2%), «αντιδρώντας» στην ιστορική επίσης εκτίναξη που εμφανίστηκε τον προηγούμενο μήνα (+22,6%).Τα «σκαμπανεβάσματα» οφείλονται κυρίως στον κλάδο μεταφορών και ειδικά την ζήτηση για αεροσκάφη.

Εκτός από τα μακροοικονομικά δεδομένα, οι επενδυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον την ομιλία του διοικητή της Fed Ατλάντας, Dennis Lockhart.

Τα χθεσινά ευνοϊκά σχόλια των διοικητών της Fed Σικάγου, Charles Evans και Κλήβελαντ, Loretta Mester, ενέπνευσαν άνοδο στους βασικούς δείκτες της Wall Street, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, πτώση 3% και πάνω εμφανίζει η μετοχή της Apple, μετά το πολυσυζητημένο video που κυκλοφορεί στο YouTube με το iPhone 6 να «λυγίζει», ενώ παράλληλα η εταιρεία αναγκάστηκε να αποσύρει την αναβάθμιση του λογισμικού προγράμματος iOS 8 για το iPhone 6, εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών.

Κατά τα λοιπά, αποτελέσματα τριμήνου ανακοινώνουν σήμερα η Jabil Circuit, η Publisher Scholastic, η Boston Scientific και η H.B. Fuller.

Στις υπόλοιπες αγορές, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντιδρούν ευνοϊκά στα «σινιάλα» από τον κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι για πρόσθετα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας, ενώ το ευρώ βουλιάζει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012 έναντι του δολαρίου.

Αρνητικά είναι τα πρόσημα στα futures του χρυσού, καθώς και του πετρελαίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v