Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ταραχή του Χονγκ Κονγκ μεταδίδεται στην Wall Street

Νευρικότητα στα χρηματιστήρια και εκτίναξη στο δολάριο προκαλούν οι εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ. Κρίσιμη στατιστική εβδομάδα στην Wall Street. Κινητικότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, με εκτίναξη 20% για την DreamWorks. Εντονες απώλειες σε Ασία και Ευρώπη.

Επιφυλακτικές διαθέσεις επιδεικνύουν οι επενδυτές στο αμερικανικό χρηματιστήριο, αναμένοντας τις εξελίξεις από τα κρίσιμα στατιστικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και την τακτική συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης, μέσα στην εβδομάδα. Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Χονγκ Κονγκ «ανεβάζουν» την τιμή του δολαρίου και υπονομεύουν τις χρηματιστηριακές τάσεις.

Ο δείκτης Dow Jones άνοιξε με έντονες απώλειες 1%, που όμως περιορίστηκαν στην συνέχεια και αυτή την ώρα ο δείκτης των blue chips υποχωρεί 0,61% στις 17.009 μονάδες, ο S&P εμφανίζει απώλειες 0,5% στις 1.973 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,31% χαμηλότερα στις 4.498 μονάδες.

Οι απανταχού επενδυτές παρακολουθούν την βίαιη τροπή στις δημοκρατικές διαδηλώσεις που εκτυλίχθηκε το σαββατοκύριακο στο Χονγκ Κονγκ και συνεχίζεται και σήμερα. Εξαιτίας των ταραχών ορισμένες τράπεζες και επιχειρήσεις διέκοψαν τις εργασίας τους, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση 1,9%.

Παράλληλα, η ισοτιμία του δολαρίου με το γεν ανήλθε σε υψηλό έξι ετών ενώ η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος με το ευρώ ενισχύθηκε σε υψηλό 22 μηνών, καθώς αποδεικνύεται ότι η Fed είναι αυτή την περίοδο η «ισχυρότερη» κεντρική τράπεζα στον κόσμο.

Το χρηματιστήριο της Wall Street έκλεισε με ράλι τιμών στην συνεδρίαση της Παρασκευής αλλά με πτώση στο σύνολο της εβδομάδας.

Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτή την εβδομάδα στρέφεται στην τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, καθώς και τα κρίσιμα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ.

Σήμερα, από το στατιστικό μέτωπο ανακοινώθηκε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες ανέκαμψαν προς τα τέλη του καλοκαιριού στις ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα στοιχεία για αύξηση των δαπανών 0,5% τον Αύγουστο, ενώ είχαν μείνει αμετάβλητες τον Ιούλιο. Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η αμερικανική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται, με μετριοπαθείς ρυθμούς στο γ΄ τρίμηνο.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο επικρατεί έντονη κινητικότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. Ο τίτλος της DreamWorks Animation εκτινάχθηκε 21% μετά την φήμη ότι ο ιαπωνικός κολοσσός SoftBank ενδιαφέρεται για την εξαγορά των στούντιο.

Η Athlon Energy εκτινάσσεται 24% μετά την είδηση ότι η Encana θα διαθέσει 5,93 δισ. δολ. σε ρευστό για την εξαγορά της.

Τέλος, η Ambit Biosciences εκτινάσσεται 90% μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της από την Daiichi Sankyo για 315 εκατ. δολ. σε ρευστό.

Κινητικότητα εμφανίζουν οι μετοχές των Apple και Fiat SpA, καθώς αναμένεται να εκδώσει η Ε.Ε. δυσμενή έκθεση για τις φορολογικές πρακτικές τους..

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v