Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανάσα» ανόδου στη Wall Street

"Άλμα" 263 μονάδων για τον Dow Jones. Αποτελέσματα και καταναλωτική εμπιστοσύνη ώθησαν τη Wall Street. Άνοδος 2,1% για Morgan Stanley και 2,5% για GE. Εβδομαδιαίες απώλειες 1% για τους Dow, S&P και 0,4% για Nasdaq. Ενισχύθηκε το δολάριο. Εβδομαδιαία πτώση 3,4% για το πετρέλαιο.

Με κέρδη ολοκληρώθηκε μια εβδομάδα έντονων συγκινήσεων στη Wall Street καθώς οι συνεδριάσεις χαρακτηρίστηκαν από ακραίες διακυμάνσεις και κάθετες απώλειες.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις –υπό συνθήκες πανικού- καθώς εντείνονταν οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, την εξάπλωση του ιού Έμπολα και τις διακυμάνσεις σε πετρέλαιο, δολάριο.

Ωστόσο σήμερα, τα καλά εταιρικά αποτελέσματα, το υψηλό επτά ετών της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και οι δηλώσεις στελεχών από Fed και ΕΚΤ υπέρ της περεταίρω στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας, οδήγησαν σε ισχυρά κέρδη τη Wall Street.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε για άλλη μια συνεδρίαση η δήλωση του Κεντρικού Τραπεζίτη του Σεντ Λούις, James Bullard, ότι η Fed θα πρέπει να εξετάσει παράταση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων.

Επιπλέον, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ, τόνωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών, υποστηρίζοντας ότι οι αγορές τίτλων θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον διαβεβαίωσε πως το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας είναι έτοιμο να λάβει επιπλέον μέτρα εάν χρειαστεί.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,63% στις 16.380,34 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 1,29% στις 1,886,76 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,97% στις 4.258,44 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, η Morgan Stanley ενισχύθηκε 2,1% καθώς σχεδόν διπλασίασε τα καθαρά κέρδη στο γ' τρίμηνο.

Αντίστοιχα, καλά αποτελέσματα ανακοίνωσε και η General Electric με τη μετοχή να σημειώνει άνοδο 2,5%.

Στο μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε στις 86,4 μονάδες τον Οκτώβριο έναντι 84,1 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν μείωση στις 83,5 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 2,46 δολ.,σημειώνοντας άνοδο 2,9% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola ενισχύθηκε 1% στα 20,59 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε υψηλότερα 0,4% στα 83,04 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,2% στα 1.239 δολ./oz, σημειώνοντας ωστόσο εβδομαδιαία άνοδο 1,4%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,2760, καταγράφοντας εβδομαδιαία πτώση 1,2%. Παράλληλα, το δολάριο κινήθηκε ανοδικά 0,2% σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα, στα 106,49 γεν.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,20%. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το 10ετές είχε υποχωρήσει κάτω από το 2% για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2013.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v