Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» 400 μονάδων για τον Dow Jones

Την σκυτάλη των ρευστοποιήσεων έλαβε η Wall Street από τις ευρωαγορές. Πτώση άνω του 2% για τους δείκτες. Χάνει τα κέρδη του 2014 ο S&P. Κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη. Κάτω από το 2% το 10ετές yield των ΗΠΑ. Σε χαμηλό 10 μηνών οι ευρωαγορές.

Τα δυσοίωνα στατιστικά μεγέθη διατηρούν και βαθαίνουν την πολυήμερη διορθωτική πορεία της Wall Street, ενώ οι βουτιές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιτείνουν τις πιέσεις.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 2,17% στις 15.962 μονάδες. Ο S&P εμφανίζει πτώση 2,17% στις 1.836 μονάδες. Ο δείκτης σημειώνει απώλειες 0,3% για το έτος και είναι κάτω σχεδόν 8% από το υψηλό στις 18 Σεπτεμβρίου. Ο Nasdaq κινείται 1,8% χαμηλότερα στις 4.150 μονάδες.

Οι τιμές των αμερικανικών μακροπρόθεσμων ομολόγων, Treasury, εκτινάσσονται και το yield στο 10ετές ομόλογο, που υποχωρεί όσο ανεβαίνει η τιμή, διολισθαίνει κάτω από το 2% στο 1,999%. Το επιτόκιο αυτό έχει πέσει μισή ποσοστιαία μονάδα από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ο S&P 500 πήρε ανάσα κι έκλεισε με άνοδο 0,2% μετά από πολυήμερη πτώση.

Η σημερινή συνεδρίαση είναι πλούσια σε μακροοικονομικές και επιχειρηματικές ανακοινώσεις, αλλά οι ειδήσεις από το στατιστικό τουλάχιστον μέτωπο δεν είναι ευνοϊκές, καθώς ανατρέπουν την εικόνα της μετριοπαθούς αλλά σταθερής πορείας της αμερικανικής ανάκαμψης. Ειδικά η έντονη πτώση στις λιανικές και το αρνητικό μηνιαίο πρόσημο του δείκτη τιμών παραγωγού επιδεινώνουν ιδιαίτερα την επενδυτική ψυχολογία.

Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 0,3%, τον Σεπτέμβριο στην αμερικανική αγορά, για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες. Ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε 0,1% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης μεταποίησης Empire διολίσθησε κάθετα τον Οκτώβριο.

Το φάσμα του αποπληθωρισμού

Η πτώση του δείκτη τιμών χονδρικής στις ΗΠΑ, καθώς μάλιστα συνδυάζεται με τις ανησυχίες για αποπληθωριστικές πιέσεις και στην Κίνα, την ώρα που στην Ευρώπη ο πληθωρισμός παραμένει επί μήνες μηδαμινός, δείχνει τους φόβους για την αναπτυξιακή πορεία της διεθνούς οικονομίας.

Ενδεικτική είναι και η πορεία της τιμής του μαύρου χρυσού, καθώς το πετρέλαιο Brent υποχωρεί κατά 85 σεντς, στα 84,19 δολ. ανά βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο 4 ετών. Στην Νέα Υόρκη το WTI εμφανίζει απώλειες στα 81,73 δολ. ανά βαρέλι.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βούλιαξαν σε χαμηλό 10 μηνών, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κλείνει 3,27% χαμηλότερα στις 311,61 μονάδες. Πρόκειται για την 7η συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση του δείκτη.

Με την πτώση αυτή, ο δείκτης εισήλθε τεχνικά σε φάση διόρθωσης, που προσδιορίζεται με πτώση 10% από το ζενίθ μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ο δείκτης FTSE υποχώρησε 1,9% στις 6.271 μονάδες, ο DAX υποχώρησε 2,87% στις 8.572 μονάδες, ενώ ο CAC υποχώρησε 3,63% στις 3.940 μονάδες.

Στο Μιλάνο ο δείκτης ΜΙΒ βούλιαξε 4,44% ενώ στην Μαδρίτη οι απώλειες ξεπέρασαν το 3,5%.

Ο χρυσός ευνοείται από το διεθνές χρηματιστηριακό ξεπούλημα και κερδίζει 7 δολάρια στα 1.241 δολ. ανά ουγκιά.
Η συνεδρίαση στη Wall Street

Αναλυτές τονίζουν ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο θα πιάσει πάτο όταν οι τιμές των εμπορευμάτων συναντήσουν επίπεδο στήριξης και μειωθεί ο φόβος αποπληθωρισμού.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο στη Wall Street, αποτελέσματα τριμήνου ανακοινώνουν σήμερα μεγάλες εισηγμένες όπως η Bank of America, η American Express, καθώς και οι Netflix και eBay μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v